Skip to main content

MXGP Valkenswaard: 2x podium voor Herlings

Het publiek vergat de kou tijdens het optreden van Jeffrey Herlings bij zijn eerste MXGP-race in Nederland. De Belgische en Nederlandse toeschouwers genoten in de eerste manche met volle teugen van het rijden van Jeremy van Horebeek en Jeffrey Herlings. Herlings zette een paar keer zijn KTM naast de Yamaha van Van Horebeek, maar kwam net niet voorbij de Belg. Hun duel speelde zich enkele meters achter koploper Gautier Paulin af. Nog meer dan de derde plaats deed het Herlings goed dat hij op iets minder dan vijf seconden na winnaar Paulin over de finish kwam. Glenn Coldenhoff reed een regelmatige race en eindigde als achtste. Hij smaakte het genoegen zijn teamgenoot Antonio Cairoli achter zich te kunnen houden. De Italiaan had een matige start en wist zich, anders dan door iedereen werd verwacht, slechts weinig op te werken.

Ook in de tweede race ging alle aandacht uit naar Jeffrey Herlings. Wederom was hij de smaakmaker van het hele veld. Hij schuwde het duel niet. Het duurde bijna de eerste helft van de wedstrijd om voormalig wereldkampioen Romain Febvre te verschalken. Maar daarna was Herlings niet meer te houden. Wereldkampioen Tim Gajser moest voor hem buigen. Jeremy van Horebeek maakte een foutje en daardoor schoof Herlings door naar de derde plaats. Hij zette alles op alles om Gautier Paulin van de tweede plaats te verdringen, maar dat lukte niet. Een eerste en een tweede plaats leverden Paulin de tweede GP-zege in Valkenswaard op (eerder won hij twee jaar geleden). Ruim voor de strijdende rijders achter hem revancheerde Cairoli zich voor zijn matige optreden van de eerste manche en reed naar een onbedreigde zege.

Tweemaal een derde plaats waren goed voor de tweede plaats totaal voor Jeffrey Herlings. Na tot nu toe alle manches in de door hem gereden Nederlandse GP’s te hebben gewonnen, nu dan een tweede plaats, waardoor Herlings één van de weinige rijders is die kan zeggen dat hij in alle GP’s in eigen land op het podium is geëindigd. Herlings: “Na alles wat ik dit jaar heb meegemaakt voelt deze tweede plaats aan als een overwinning. Wat wordt er hard gereden in de MXGP. Dat had ik vooraf niet verwacht. Als ik in de MX2 iemand passeerde bleef die wel achter mij. Hier vechten ze terug. Het was een goede wedstrijd voor mij, ik kwam dicht bij de overwinning. Het kampioenschap zet ik uit mijn hoofd.”
Glenn Coldenhoff eindigde in de tweede manche als tiende. Hij werd negende in het dagklassement. Met Paulin (47 punten) en Herlings (40 punten) mocht Van Horebeek (38 punten) als derde het erepodium beklimmen. Cairoli greep met zijn 37 punten net naast het podium. Toch kon de Italiaan nog wel enigszins tevreden zijn, want hij behaalde vier punten meer dan Gajser, waardoor hij in de WK-stand het gat met Gajser verkleinde tot veertien punten. Herlings is door zijn goede optreden in zijn thuis-GP de top-tien binnengekomen. Hij staat nu achtste met 124 punten. Coldenhoff bezet de twaalfde plaats met 101 punten.

Klassementsleider Pauls Jonass deed goede zaken in de klasse MX2. De Let won beide manches en kon zo zijn voorsprong op Jeremy Seewer uitbouwen van negen tot negentien punten. Seewer werd op het Eurocircuit vierde en tweede. Dat was toereikend om tweede te worden in het dagklassement. De derde plaats ging naar de Belg Brent van Doninck, die vijfde en derde werd in de beide manches. Thomas Kjer Olsen kon zichzelf niet het ultieme verjaardagscadeau geven door op het podium te komen. De Deense Europees kampioen eindigde op zijn twintigste verjaardag als vierde. Vijfde werd de Zuid-Afrikaan met een Nederlands paspoort Calvin Vlaanderen. Brian Bogers kwam door een val in de eerste manche niet verder dan de negentiende plaats. Na de pauze werd hij tiende, wat hem totaal de veertiende plaats opleverde.
WK-punten waren er van Nederlandse zijde verder voor Freek van der Vlist (15e in de tweede manche), Lars van Berkel (twintigste en zestiende) en Micha-Boy de Waal (negentiende in de tweede manche).

Pauls Jonass was vanzelfsprekend dik tevreden na zijn derde dubbelzege van dit jaar: “Ik heb genoten van het rijden op deze zware baan. Twee keer winnen is prima. Ik kijk nu al uit naar de volgende race, want dat is mijn thuis-GP in Kegums.”
In het WK-klassement leidt Jonass met 242 punten. Seewer is tweede met 223 punten. Ondanks een nulscore in de tweede race houdt Julien Lieber de derde plaats in handen. De Belg staat op 197 punten. Vlaanderen staat elfde (99 punten), Bogers is veertiende (89 punten).

De Deen Mikkel Haarup was ook vandaag veruit de sterkste in de EMX125. Hij zegevierde met bijna een halve minuut voorsprong op de Fransman Brian Strubhart Moreau. Met zijn twaalfde plaats – dezelfde klassering als gisteren – was Rick Elzinga wederom de beste Nederlander. Na deze eerste wedstrijd leidt Haarup met de maximale 50 punten. Elzinga bezet met 18 punten de elfde plaats. Raivo Dankers en Raf Meuwissen scoorden op geen beide dagen punten.

De Fin Miro Sihvonen moest er vandaag hard voor werken, maar wist uiteindelijk net als gisteren de wedstrijd van de EMX250 te winnen. Hij diende daartoe af te rekenen met het Belgische talent Jago Geerts, die gisteren niet van start was gegaan. Met zijn derde stek was Nick Kouwenberg weer de beste Nederlander. Mike Kras deed het met een vijfde plaats ook prima. Sihvonen won de wedstrijd met 50 punten voor Kouwenberg, die tweede werd met 40 punten. De derde plek op het erepodium ging naar de Italiaan Morgan Lesiardo met 29 punten. In het EK-klassement gaat Sihvonen aan de leiding met 90 punten. Hij heeft twintig punten voorsprong op Lesiardo. Kouwenberg staat vierde met 63 punten.

De volgende GP wordt op 7 mei verreden in het Letse Kegums. Daar rijden naast de MXGP en de MX2 net als in Valkenswaard ook de EMX125 en de EMX250.

Jeffrey Herlings

Tekst: GP Valkenswaard


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws