Skip to main content

MotoGP: Spectaculaire 93e editie Dutch TT

De Italiaan Francesco Bagnaia was gedurende het hele weekend de allersterkste. Nadat hij op zaterdag de sprintrace won controleerde hij ook op zondag de hoofdwedstrijd van start tot finish. Bagnaia werd hiermee de eerste coureur sinds 1998 die drie opeenvolgende races van de Dutch TT wist te winnen in de hoogste klasse. Jorge Martin, de leider in het wereldkampioenschap, moest genoegen nemen met twee keer een tweede plaats. Tijdens de sprintrace op zaterdag was het Maverick Viñales die de derde podiumplek behaalde. Enea Bastianini mocht in de hoofdrace mee naar het erepodium.

In de openingsfase kende Yamaha coureur Alex Rins een harde valpartij in de eerste bocht. Nadat het veld zich uitrekte was het Bastianini die vanaf een elfde startpositie sterk naar voren kwam. In de slotfase wist hij ten koste van Viñales de derde positie over te nemen en stond deze niet meer af. De rookie in de MotoGP, Pedro Acosta, kende een minder goed weekend maar kon zich in de hoofdrace toch meten met de kopgroep. In de laatste ronde kende hij helaas een valpartij en haalde daarmee de finish niet. Tijdens de wedstrijd lag de snelheid enorm hoog. Ten opzichte van de editie in 2024 was de totale duur van de race 39.426 seconden korter als die van vorig jaar.

Bagnaia snel uit de startblokken

Bagnaia toonde zich vanaf vrijdag al een waardige kampioen. Voor het eerst in zijn MotoGP carrière was hij in elke sessie het snelste. Op zaterdagochtend wist hij overtuigend met een baanrecord de polepositie te pakken. Tijdens de sprintrace wist hij vanaf de start de leiding te houden en schreef de overwinning op zijn naam. Met Jorge Martin op de tweede plek liep Bagnaia wederom in op de leider in het kampioenschap en verkleinde het verschil voorafgaand aan de hoofdrace naar 15 punten. Aleix Espargaro ging er in de laatste ronde hard af in de Ramshoek en was daarmee uitgeschakeld voor de rest van het weekend.

Collin Veijer begint als grote favoriet in Assen

In de Moto2 en Moto3 sneuvelde mede dankzij de nieuwe Pirelli banden ook in Assen beide baanrecords. In de Moto2 ging de pole positie naar Fermin Aldeguer. De Nederlandse rijders Zonta van den Goorbergh en Bo Bendsneyder konden respectievelijk een 14e en 20e startplek veiligstellen.

Het was in de Moto3 thuisheld Collin Veijer die in de trainingen een 1:39.703 noteerde en maakte zich hiermee de grote liefhebber voor de pole position. In de kwalificatie wist hij in zijn eerste doorkomst een voorlopige eerste tijd te pakken met een 1:40.055 maar ging bij zijn tweede poging hard onderuit bij het opkomen van het rechte stuk. Hoewel het er nog even op leek dat hij de eerste positie kon behouden, wist Angel Piqueras de polepositie af te pakken met een 1:39.746.

Moto3 : Veijer verliest de leiding in de laatste bocht

Vanaf de derde startplek startte de Nederlander als enige van het veld op de harde compound banden. In de eerste ronde viel hij nog even terug naar de 5e plek. In de opvolgende ronden vocht hij zich terug naar de kop van het veld om op de helft van de wedstrijd de leiding over te nemen. Op gecontroleerde wijze wist Veijer richting het einde van de wedstrijd nét geen seconde voorsprong op te bouwen en leek de winst binnen handbereik te hebben.

De Spaanse coureur Ivan Ortola wist in de laatste twee ronden echter stevig in te lopen en kon in de allerlaatste bocht de leiding over te nemen. Hoewel Veijer een betere exit had ten opzichte van de Spanjaard wist deze met een marge van 0.012 seconde als winnaar over de streep te komen. David Muñoz wist na enkele stevige gevechten eveneens in de Geert-Timmer bocht de laatste podiumplek veilig te stellen.

Moto2 : Ogura wint, Aldeguer naar twee vanwege tracklimits

In de Moto2 wedstrijd was het Fermin Aldeguer die vanaf pole de leiding kon houden. Zonta van den Goorbergh verloor een plek maar bleef mee strijden voor de punten. In de vijfde ronde kende de Nederlander helaas een crash en kon niet verder. Een ronde later waren het de Spanjaarden Aron Canet en Albert Arenas die tegelijkertijd ten val kwamen in de Ossenbroeken.

Aldeguer hield de leiding vast tot deze in de 14e ronde aan long lap penalty kreeg vanwege het overschrijden van tracklimits. Na het voltooien van de penalty viel Aldeguer terug achter MT Helmets-MSI coureurs Ai Ogura en Sergio Garcia. De twee teamgenoten kwamen in de slotfase met elkaar in gevecht. Aldeguer kon inlopen en uiteindelijk voorbij Garcia. Na terugverwezen te zijn naar de derde positie moest de kampioenschapsleider ook lossen van de twee voor hem vanwege bandenslijtage. Ogura wist de leiding te houden en kwam als winnaar over de streep. Bendsneyder wist na een aantal races gemist te hebben te finishen op P14 en pakte daarmee twee punten voor het kampioenschap.

Drukbezochte 2024 editie van de TT Assen

De 93e editie van de TT van Assen genoot het grootste publiek sinds de editie van 1995. Ruim 192 duizend bezoekers waren over het hele weekend langs het Drentse circuit te vinden. Gedurende het TT festival zijn ruim 200 duizend bezoekers de afgelopen week afgereisd naar de binnenstad van Assen.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws