Skip to main content

MotoGP: Jorge Martin gaat onderuit, Bagnaia kampioen

De ontknoping van seizoen 2023 van de MotoGP is op het circuit van Valencia. Gisteren won Martin de sprintrace en kon hij flink inlopen op Bagnaia. Het verschil tussen beide Ducati rijders is 14 punten in het voordeel van Pecco Bagnaia. Als Martin vandaag wint en Bagnaia P6 of lager zal finishen is Martin wereldkampioen. Bagnaia zou in eerste instantie van P2 vertrekken maar door een gridstraf van 3 plaatsen van Viñales start de leider in het klassement van pole position. Jorge Martin staat op de tweede startrij en mag van P6 vertrekken.

Bagnaia kom heel goed van start maar ook Jorge Martin heeft een goede start. Hij is bij bocht twee al aangekomen bij Bagnaia met achter hem Brad Binder en Jack Miller. Martin gaat maximaal in de slipstream van Bagnaia maar verkijkt zich op het snelheidsverschil. Hij schampt de Ducati van Bagnaia en schiet rechtdoor. Dit kost hem 7 plaatsen en wellicht ook de kans op het kampioenschap.

Jorge Martin is duidelijk hard aan het werk om naar voren te komen. Hij heeft het flink aan de stok met Viñales en dit kost hem tijd. Als hij er eenmaal voorbij is gaat hij op jacht naar Marc Marquez maar dit gaat mis. Hij raakt de Honda van de achterkant waardoor beide rijders eraf gaan. Marquez maakt een flinke smak en komt hard op zijn benen terecht. Einde race voor beide rijders en het is duidelijk dat Bagnaia wereldkampioen MotoGP 2023 is.Bagnaia krijgt bij de doorkomst op het rechte stuk door dat Martin eruit is, Pecco gooit meteen het tempo naar beneden en gaat er voor om de wedstrijd wat rustiger uit te rijden. Brad Binder neemt de leiding over en ook Jack Miller gaat Bagnaia voorbij. Teamgenoot Bastianini schuift hard onderuit in bocht 1, de Ducati slaat meerdere malen over de kop en kan afgevoerd worden. Brad Binder maakrt een fout en zakt terug naar P6, zijn teamgenoot Miller neemt de eerste positie over.

Binder is duidelijk gefrustreerd en probeert naar voren te komen. Alex Marquez moet het ontgelden, hij ramt hem maar beide rijders blijven gelukkig wel overeind. De marshalls van de FIM geven Binder dan ook de opdracht om één plek terug te gaan. Binder was ondertussen ook al Viñales voorbij en hij kwam dus weer voor Marquez uit.

Jack Miller lijkt de wedstrijd uit te kunnen rijden maar hij gaat onnodig onderuit en geeft de overwinning uit handen. Bagnaia heeft hierdoor weer de leiding met achter hem Zarco en Brad Binder. Fabio Di Giannatonio is snel en gaat Binder voorbij en even later ook Zarco. Met het ingaan van de laatste ronde zit hij achter Bagnaia en aast om de fabrieks Ducati voorbij te kunnen gaan. Bagnaia heeft zijn verdediging goed voor elkaar en wint de wedstrijd. Di Giannantonio tweede en Zarco derde.

Moto2
Voor de Nederlandse deelnemers van de Moto2 was het geen beste dag. Zowel Bo Bendsneyder als Zonta van den Goorbergh konden niet echt meedoen voor de punten. Zonta werd 18e en Bo 24e. In de eerste ronde ging Sergio Garcia hard onderuit en hij werd aangereden door Guevara. Het leek in eerste instantie erop dat er zomaar met de rode vlag gezwaaid zou kunnen worden maar meer dan een gele variant werd het niet en de race kon gewoon verdergaan. Aldeguer was heer en meester en won de race op zijn sloffen gevolgd door Canet en Lopez.

Moto3
In de sighting lap is het polesitter Collin Veijer die een nare highsider maakt. Bij het aankomen op de grid is het team vol aan de bak om zijn motor weer in orde te maken terwijl de jonge Staphorster een ander pak aantrekt en een nieuwe helm opzet. Geen optimale voorbereiding van deze race voor Veijer. De beide Husqvarna’s zijn goed weg en Sasaki gaat als eerste bocht één in gevolgd door Veijer. In de tweede ronde pakt Veijer de eerste plaats over van zijn teamgenoot en van de highsider in de sighting lap is niets te merken.Veijer rijdt een solide race en blijft op P1 en er ontstaat een kopgroep van 7 rijders. Er zijn weinig inhaalacties en het heeft er alle schijn van dat men aan het wachten is op foutjes van anderen. De kopgroep valt een beetje uit elkaar en er zijn nog vier rijders over. Veijer maakt een fout en neemt plaats 4 over. Sasaki op kop met achter hem Alonso en Ortola en Veijer. Üncü heeft ook aansluiting gevonden bij de kopgroep en met 5 man gaan de we de laatste 3 ronden in. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft Veijer P3 in handen, Alonso P2 en Sasaki P1.

Veijer maakt zijn tweede fout in de race en zakt 1 plaats terug. Sasaki wint de race,Alonso pakt P2 en Ortola P3. Veijer 0.266 seconden achter zijn teamgenoot Sasaki en heeft eigenlijk maar twee foutjes gemaakt wat hem P4 opleverde. Toch een zeer knappe race van de Nederlander, zeker gezien de highsider eerder voor de race.

Aanstaande dinsdag gaan de coureurs testen op hun 2024 machine. Alle ogen zijn hierbij gericht op Marc Marquez, wat gaat hij presteren op de Ducati is de vraag. Op 10 maart is de eerste race van seizoen 2024 op het circuit van Qatar, een seizoen die uit 22 races zal bestaan.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws