Skip to main content

MotoGP: Bagnaia wint op Sachsenring en leidt WK

Francesco Bagnaia heeft de Duitse MotoGP Grand Prix 2024 op zijn naam gezet. Na de eerdere zege in de sprintrace op zaterdag begon de Spaanse Jorge Martin sterk aan de wedstrijd op zondag, maar twee rondes voor de finish kwam hij als leider in de wedstrijd ten val in de eerste bocht. Hierdoor kon Bagnaia de race met ruime voorsprong gecontroleerd uitrijden. Met de overwinning gaat de Italiaanse Ducati coureur als de nieuwe koploper in het kampioenschap de zomerstop in.

Marc Marquez, die vanwege een moeizame start van het weekend op P13 startte, kende een erg sterke race; l in de tweede ronde kwam hij de top 5 binnen. Na een felle strijd met Franco Morbidelli kon hij in de slotfase zijn broer -en teamgenoot- Alex Marquez voorbij, die intussen op de tweede plaats reed. Hierdoor werden het de twee broers die samen met Bagnaia op het podium stonden.

Jorge Martin terug aan kop op zaterdag

Omdat Aleix Espargaro na zijn crash in Assen nog niet fit bleek te zijn, zal hij dit weekend niet in actie komen. Het was Ducati coureur Jorge Martin die zowel de polepositie als de winst in de sprintrace op zijn naam schreef. Naast hem kon Aprilia coureur Miguel Oliveira zijn tweede startplaats verzilveren en pakte het eerste sprint podium van het Amerikaanse satellietteam. Francesco Bagnaia kon de schade beperken door de derde plaats veilig te stellen en completeerde daarmee het podium.  

Grote favoriet van het weekend was Marc Marquez. Helaas voor hem begon het weekend met weinig geluk. Op een vrijdag met enorm veel valpartijen in de hoogste klasse kende de 6-voudig MotoGP wereldkampioen een nare crash. Met zeer hoge snelheid werd hij met een highsider van zijn Ducati geworpen. Door de crash brak hij een vinger en kneusde hij meerdere ribben. Later tijdens Q1 werd hij in een snelle ronde opgehouden door Honda Testcoureur Stefan Bradl en moest genoegen nemen met een 13e startplaats. 

bron: Facebook/SachsenringCircuit

Moto3 : Veijer hard onderuit in tweede rond

Vanaf de eerste startplaats vertrok Collin Veijer erg sterk en ging als leider de eerste bocht in op de Sachsenring. Direct in de tweede ronde ging het fout voor de Nederlander in de Moto3. In de Wasserfall-bocht ging Veijer met hoge snelheid onderuit. De Husqvarna coureur pakt de motor ondanks alle schade snel weer op maar had geen zicht meer op de winst. Veijer reed de wedstrijd volledig uit en kon uiteindelijk nog als 18e finishen.

De leider in het kampioenschap David Alonso kon na de crash van Veijer een flinke slag slaan in de algemene stand. De Spanjaard greep deze met beide handen aan en kon de wedstrijd na het wegvallen van de Nederlander tot de finish als leider uitrijden. Achter hem bleef het een gevecht van Jose Rueda en Honda coureur Taiyo Furusato. Beide coureurs wisselde regelmatig van positie waarbij Furusato zelfs nog een poging deed om de leiding van Alonso over te nemen. In de slotfase was het Rueda die bij het aanremmen van de eerste bocht ten val kwam. Ivan Ortola kende wederom een sterke wedstrijd vanaf de 13e startplaats. De winnaar van de TT in Assen vorige week wist ondanks een longlap penalty op de derde plek te finishen.

Moto2 : Fermin Aldeguer controleert

De Spaanse coureur Fermin Aldeguer heeft de Moto2 wedstrijd gewonnen. Jake Dixon en Ai Ogura maakte het podium compleet. De Braziliaanse rookie in deze klasse, Diogo Moreira, streed tot de laatste ronde voor zijn eerste podium maar moest genoegen nemen met een vierde positie. Aldeguer wist uiteindelijk met ruim twee seconden voorsprong op Dixon over de finish te komen.

Voor de Nederlanders Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh eindigde de wedstrijd in mineur, Bendsneyder zakte direct na de start al terug naar een 23e positie en viel in de 10e ronde uit vanwege technische problemen, zijn dashboard deed niks meer en de motor stopte ermee. Van den Goorbergh had het fysiek erg zwaar na de crash in Assen. De Bredanaar was de hele wedstrijd achter in het veld te vinden en stuurde in de 17e ronde zijn machine de pitstraat in.

Bron: Facebook/ Sachsenring

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws