Skip to main content

Komend weekend valt pas beslissing in WK Superbikes 2021

Komend weekend valt de beslissing in het WorldSBK wereldkampioenschap Superbikes 2021 op het gloednieuwe Mandalika circuit in Indonesië. Hier zal Toprak Razgatlioglu (Yamaha) in drie races zijn voorsprong van 30 punten op zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) moeten verdedigen. In het weekend zijn nog 62 punten te verdelen, dus er zijn nog volop kansen voor Rea, al is Razgatlioglu de sterkere coureur in de tweede helft van het afgelopen seizoen. 

Als het Razgatlioglu lukt om wereldkampioen te worden, verbreekt de Turk de unieke serie van maar liefst zes opeenvolgende wereldtitels van de Noord-Ier Rea, die wereldkampioen werd in 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020. Normaal grossiert Rea in overwinningen, maar dit seizoen gaat dat niet alleen moeilijker door een paar valpartijen, maar vooral door de enorme progressie van Razgatlioglu als rijder. Daar komt bij dat Yamaha haar investeringen in de motorsport in het algemeen, maar het WK Superbikes (WorldSBK) in het bijzonder, enorm heeft verhoogd. 

Het gevolg van het nieuwe, meer sportieve beleid onder Yamaha Motor Europe president Eric De Seynes wordt dit jaar duidelijk zichtbaar. De Seynes, zelf ook nog een actief motorsporter, ziet dit jaar titels voor Yamaha in erg veel kampioenschappen, waaronder British Superbikes, World Supersport, MotoAmerica Superbikes, maar bijvoorbeeld ook MX2 motorcross. Daarnaast pakte de Japanse motorfabrikant met Fabio Quartararo ook nog de meest prestigieuze wereldtitel; die vn de MotoGP. 

Bij Kawasaki liggen de zaken anders, daar ligt de focus vooral op World Superbikes. In de afgelopen jaren was er niet alleen heel veel budget voor het Provec semi-fabrieksteam, maar werd er ook fors geïnvesteerd in vernieuwing en homologatie van de ZX-10RR, de motor die als basis dient voor de racemotor van Jonathan Rea. Hierdoor zal een eventueel verlies van de wereldtitel dan ook extra hard aankomen. 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws