Komend weekend: 24 Uur van Spa – Endurance World Championship

Komend weekend zal, voor het eerst sinds meer dan 20 jaar, de 24 Uur van Spa als onderdeel van het EWC Endurance Wereldkampioenschap verreden worden op het circuit van Spa Francorchamps in de Belgische Ardennen. Hiermee keert het fameuze circuit weer terug op de motorsportkalender, nadat er een aantal forse veranderingen aan (vooral) de veiligheid van het circuit werden doorgevoerd, met een kostenplaatje van zo’n 80 miljoen euro.

Daarbij werden diverse bochten en alle ‘run-offs’ aangepast, maar kwam er ook een nieuwe tribune en werd er nieuw asfalt gelegd. Hiermee verkreeg het 6985 meter lange circuit een C-status van de FIM, waardoor het EWC (voor het eerst sinds 2001) hier weer mag rijden. Het is nog wel afwachten hoe deze nieuwe veiligheidsmaatregelen zich in de praktijk zullen bewijzen, Spa is en blijft een zéér snel circuit met relatief weinig uitloopruimte. 

Info: tijden, ticketprijzen, locaties, verblijf

De wedstrijd start zaterdag 4 juni 2022 om 13:00 uur en is pas de volgende dag op dezelfde tijd afgelopen. Vóór die tijd zijn er op donderdag  tussen 10:00 – 00:00 uur trainingen en kwalificaties voor de ongeveer 130 EWC-coureurs, maar ook op vrijdagmorgen van 09:00 tot 11:00 uur. 

Een vierdaagse toegangskaart voor de 24H van Spa kost 79 euro. Voor de donderdag/vrijdag en zondag zijn ook ééndaagse kaartjes te koop, die kosten 40 euro. Tickets kuntu hier online kopen: Tickets Spa Francorchamps 24H Motos

Kamperen is de meest voor de hand liggende manier om te overnachten. Op het circuit zijn twee campings (groen en geel, zie kaart hieronder), kosten hiervoor zijn 65 euro per persoon. Voor kinderen van 15 jaar en jonger is de toegang vrij, maar zij moeten wel een (gratis) ticket online bestellen. Op een bekende boekingsite zijn bijna alle accomodaties uitverkocht, wat er nog over is kost relatief erg veel geld en/of bevindt zich op ruime afstand van het circuit zelf. 

Qua route zijn er vanuit Nederland verschillende mogelijkheden, maar de meest gebruikte (zeer makkelijke) aanrijroute loopt via de A2 voorbij Maastricht, om dan vlak voor Luik af te slaan naar de E42 richting Ardennen. De afslagen 10 en 11 geven dan directe toegang naar het circuit. 

Onder de deelnemers bevinden zich zéér veel voormalige Grand Prix-coureurs, maar ook ex-WorldSBK rijders. Denk dan aan namen als Sylvain Guintoly, Anthony West, Randy de Puniet, Danny Webb, Xavi Forès, Markus Reiterberger, Robby Rolfo, Sheridan Morais, Xavier Simeon, Mike di Meglio, Gino Rea, David Checa, Wayne Tessels, Luca Scassa, Randy Krummenacher, Claudio Corti, Lorenzo Zanetti, Karel Hanika, Alex Masbou en Robin Mulhauser. 

4 Uur van Spa Classic en Zijspannen

Als bijprogramma worden op vrijdagmiddag en -avond al de 4H Spa Classic en en race voor het WK Zijspannen verreden. De zijspannen rijden dan ook nog op zaterdagmorgen een wedstrijd. De trainingen hiervoor zijn op donderdag -rondom die van de EWC- gepland. 

Livetiming 2022 24 Uur van Spa

Alle trainingen en races zijn via livetiming te volgen op https://www.its-live.net/#/live/ewc/2022/24hspa. Daarnaast zijn alle resultaten en standen te vinden op https://www.its-results.com/ewc/2022/

Woensdag 1 juni: rijdersparade

Op woensdag 1 juni zal een aantal coureurs van de 24H SPA EWC Motos deelnemen aan een parade tussen het Circuit van Spa-Francorchamps en het dorp Malmedy. Ze zullen rond 16:30 uur aankomen op de Place Albert 1er aldaar, aansluitend zal er tussen 17:00 en 19:00 een signeersessie plaatsvinden. Een dj zorgt daarbij voor de juiste sfeer.

 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief