In 2023 wil de KNMV weer een Open Nederlands Kampioenschap organiseren in de wegraceklasssen Superbike en Supersport. “Na een aantal jaar afwezigheid, is de roep om een KNMV ONK-wegracecompetitie groter dan ooit”, aldus de nationale motorsportbond. Uit de voorlopige kalender blijkt dat er voor de organisatie van deze evenementen wordt teruggegrepen naar de samenwerking met de Belgische organisatoren van de de BeNeLux-Trophy en de International Historic Racing Organisation (IHRO), maar dan alleen op de permanente circuits. In deze samenwerking werd al eerder gewerkt met de Supersport 300, zijspannen en Classics.
Opvallend hieraan is dat voor de meest aansprekende klassen, de Superbikes en Supersport dus, nu de samenwerking met het Duitse IDM losgelaten wordt. In de afgelopen jaren werd juist dat kampioenschap de vaste uitwijkmogelijkheid voor Nederlandse motorcoureurs en teams met topsportambities. Het nooit zo dat er daar ONK-titels te verdienen waren door de Nederlandse deelnemers in die twee categoriën, maar het IDM was wel de enige logische route richting WK’s en EK’s. De teams en coureurs die deze ambities hebben, zullen vast niet overstappen naar het nu aangekondigde ONK, waardoor de ONK-titels straks niet naar de allersterkste Nederlandse rijders zullen gaan.
Roerige traditie
Het organiseren van een wegracecompetitie heeft bij de KNMV een roerige traditie. Na de gloriejaren, waarin het ONK een zeer goed aangeschreven en aansprekende competitie was, ontstond er een weinig verheffende strijd tussen de motorsportbond aan de ene- en de organisatoren van de evenementen aan de andere kant. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat bijna alle organisatoren het bijltje erbij neergooiden. De KNMV probeerde het nog even zelf, maar het bleek al snel de organisatie van de grote wegrace-evenementen voorgoed voorbij was, waardoor het ONK in elkaar klapte.
Daarna liep de samenwerking tussen de KNMV en CRT als organisator van de KNMV-Cup ook stuk, waarop CRT haar eigen competitie opstartte. Dat zorgde jarenlang voor de nodige irritatie tussen beide partijen, maar uiteindelijk hield de KNMV niks over en leek CRT de winnaar. CRT nam zelfs brutaal de (eerder door de KNMV) gebruikte benamingen “ONK”, “Dutch Superbikes” en “Dutch Supersport” over, maar de ‘klantgerichte’ gedachte rondom techniek en wedstrijdleiding stond aansluiting bij de wereldwijde FIM-reglementen in de weg.
IDC, CRT, KNMV, ONK
Omdat CRT de enige overgebleven organisator van grootschalige motorraces is, lijken de twee tot elkaar veroordeeld, maar uiteindelijk blijken de verschillen nu al vele jaren groter dan de overeenkomsten. Ondanks vele lijmpogingen zijn er –toch nog steeds– verschillende inzichten tussen KNMV en CRT, die een samenwerking in de weg blijven staan. De KNMV is weliswaar de officiële motorsportbond van Nederland, maar heeft geen basis meer in de wegrace. CRT heeft die basis juist wèl voor haar International Dutch Championship (IDC), maar topsport is daar geen op zichzelf staand, commercieel rendabel, doel. Resultaat hiervan is dat het beide organisaties niet lukt een ècht ONK neer te zetten, gericht op aansluiting bij Europese- of wereldkampioenschappen. Zo lijken de twee tot elkaar veroordeeld, maar uiteindelijk blijken de verschillen -nu al vele jaren- nog steeds groter dan de overeenkomsten.
Breedtesport vs. topsport
Met de keuze voor een ONK Superbikes en ONK Supersport in de BeNeLux Trophy, kiest de KNMV voor komend motorsportseizoen niet voor topsport via het Duitse IDM, maar meer voor breedtesport met de Belgisch FMB-BMB motorsportbond. De ervaring leert dat bij de BeNeLux-races dan ook vooral veel Belgische motorrijders opduiken. De kleine Nederlandse afvaardiging zal voor het merendeel bestaat uit coureurs die de stratencircuits als een aanvaardbaar risico zien, zodat ze het hele kampioenschap voor de BeNeLux Trophy mee kunnen doen. Voor die deelnemers geldt dan ook dat ze een goed gevulde kalender hebben, met negen evenementen met twee races elk. Daarvan zijn er dan wel een aantal op kleine circuits als Croix-en-Ternois, Mettet en Colmar Berg en tevens op -minder veilige- stratencircuits als Hengelo en Chimay.
Met de komst van een nieuwe voorzitter en het vertrek van de coordinator talentontwikkeling Barry Veneman, beide in 2023, zijn er komend jaar mogelijk nieuwe wendingen vanuit de KNMV te verwachten. Wel wijst alles erop dat er in de huidige situatie weinig kans is dat het KNMV ONK Wegrace ooit weer de status terugkrijgt, die het tot en met 2012 had.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven