Skip to main content

Jorge Prado wereldkampioen MXGP motorcross

De Spanjaard Jorge Prado is gisteren wereldkampioen van 2023 geworden in de MXGP, de belangrijkste motorcrossklasse in Europa en de meeste werelddelen buiten Noord-Amerika. Voor de Spaanse motorcrosser is het zijn eerste wereldtitel in de zwaarste ‘450’ klasse, eerder werd hij wel al tweevoudig wereldkampioen in de MX2 (‘250’) in 2018 en 2019. Vanaf de eerste ronde stond de Spanjaard bovenaan in het WK, waardoor hij elke keer weer met zijn racenummer 61 de “rode plaat” mocht voeren. Prado rijdt op een GasGas, technisch gelijk aan de motoren van KTM uit dezelfde Pierer-fabriek.

Op het Italiaanse motorcrosscircuit van Maggiora won de 22-jarige Jorge Prado García de eerste manche, wat genoeg was voor de titel, met na Italië nog één ronde in Engeland te gaan. Jeremy Seewer won overigens wel de Grand Prix, door een hogere totaalscore in allebei de manches, Dit gebeurde kort nadat Prado in de tweede manche zesde werd na een kleine val, maar dat was dus toen hij de titel al veilig had gesteld.

Jorge Prado: “Ik ben zo blij! Het is jammer van die fout in de tweede manche, maar ik ben de nieuwe wereldkampioen. Er is zoveel hard werk in gestoken door mijzelf en het team, en ik wist dat ik het kon doen. Ik heb de rode plaat sinds de eerste ronde vastgehouden en kan me niets beters wensen. Dit is een droom.”

Nederlanders in de Top 10

Dit seizoen won Prado ‘maar’ twee GP’s, die in Trentino en Duitsland, maar hij scoorde vooral stabiel en wist, op één weekend na, elke keer op het podium te eindigen. Nederlander Glen Coldenhoff staat vierde in het kampioenschap, de tot Nederlander genaturaliseerde Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen zesde en Jeffrey Herling achtste, ondanks het feit dat laatstgenoemde al langer (wederom) geblesseerd is.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws