Skip to main content

Jeffrey Herlings: “ik ga voor winst MXGP Valkenswaard komend weekend”

Hoewel Jeffrey Herlings nog slechts 23 jaar is staat hij komend weekend voor de negende keer aan de start bij de motorcross Grand Prix in Valkenswaard. Vanaf zijn eerste deelname in 2010 in de MX2-klasse won hij zeven keer op rij. Al die keren kwam hij in beide manches als winnaar over de finish. Vorig jaar maakte Herlings de overstap naar de MXGP, de Formule 1 van de motorcross. Blessures in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zorgden ervoor dat hij niet fit aan de competitie kon beginnen. Toen hij in Valkenswaard aan de start stond was hij alweer aardig fit, maar had hij z’n topniveau nog niet te pakken. Door in beide manches derde te worden werd Herlings in het dagklassement tweede en stond hij dus na de race wederom op het podium. Na zijn grandioze optreden tijdens de openings-GP van dit jaar in Argentinië en de door hem gedemonstreerde overmacht in de sterk bezette Dutch Masters of Motocross in Markelo geldt Herlings als dé uitgesproken favoriet voor de zege in Valkenswaard. De Brabander komt vol vertrouwen naar het Eurocircuit:

“Ik ben met een heel goed gevoel teruggekomen uit Argentinië. Het was nipt in de laatste ronde, maar winst is winst. Om nu als klassementsleider naar Valkenswaard, mijn thuis-GP, te komen is wel heel mooi. Dat geeft heel veel voldoening.”

Vooral zijn zege in de tweede manche van de Argentijnse GP maakte indruk. Vanuit zo op het oog geslagen positie kwam hij in de slotfase van de race heel sterk terug en wist de onoverbrugbaar lijkende achterstand op zijn Red Bull KTM-collega Antonio ‘Tony’ Cairoli goed te maken. De negenvoudig wereldkampioen staat er juist om bekend altijd iets extra’s te kunnen doen in de laatste tien minuten van een race. Herlings:

“Tony is heel goed en fit, om die dan toch nog te kunnen pakken… Zeker vanuit de positie waar ik kwam. Dat was vanuit mijn kant wel een zeer goede wedstrijd.”

Op voorhand mag worden verwacht dat het dit jaar een tweestrijd zal worden tussen Cairoli, die erop gebrand is het record van tien wereldtitels van Stefan Everts te evenaren, en zijn negen jaar jongere Nederlandse uitdager. Herlings:

“Het is moeilijk te zeggen of het dit jaar een tweestrijd wordt tussen Tony en mij, maar ik denk wel dat wij twee hoofdrolspelers zullen zijn. Ik zal de rest van de rijders niet onderschatten. Ik verwacht wel dat Tony mijn grootste concurrent zal worden in de titelstrijd.”

Tony Cairoli heeft onlangs zijn contract met KTM met twee jaar verlengd. Hoe lang loopt jouw contract nog door?

“Onze beide contracten lopen door tot 2020. Naast dat het zekerheid geeft, ben ik super tevreden bij KTM. Ik zit er al sinds 2009, dus al bijna tien jaar.”

In het begin van je carrière had je het er vaak over naar Amerika te willen. Daar hoor ik je nu niet meer over. Herlings:

“Mijn contract met KTM is voor de komende jaren voor het wereldkampioenschap, niet voor Amerika. Met in Nederland blijven is niets mis. Het wereldkampioenschap is goed. De mensen met wie ik werk zijn goed. Ik ben super tevreden, waarom dan veranderen naar de andere kant van de wereld?”

Gezien jouw resultaten uit het verleden op het Eurocircuit zal elke uitslag minder dan twee keer winst wel een teleurstelling voor je zijn? Herlings:

“Nee, als ik komend weekend niet twee keer win, zal ik absoluut niet heel erg teleurgesteld zijn. Ik rij voor de titel. Twee keer één is prachtig, ja zeker. Maar ben ik kwaad als ik twee keer tweede word, nee, zeker niet. Natuurlijk ga ik voor de winst, maar voor het kampioenschap is het belangrijk constant te presteren. Een lichte teleurstelling zal er zeker zijn als ik niet win, maar ben ik kwaad op m’n eigen, absoluut niet. Conditioneel zit het goed. Ik heb een goede winter gehad, zonder blessures. Ik heb kunnen doen wat ik in gedachten had. Dat gaf me al veel vertrouwen. Om dan in Argentinië de bevestiging te krijgen tegen één van de beste rijders is heel erg fijn. Ik hoop dat het druk zal zijn in Valkenswaard. Dat gun ik de organisatoren en iedereen die erbij betrokken is. Ik hoop dat het een succesvolle GP wordt, hopelijk wordt het druk en zal de GP nog meerdere jaren worden verreden.”

Bron: GP Valkenwaard

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws