Dakar 2022: De nieuwe route, Empty Quarter geschrapt

De organisatoren van de Dakar Rally hebben de routekaart voor volgend jaar vrijgegeven. Het beroemde rally-evenement vindt voor het derde jaar plaats in Saoedi-Arabië en loopt van 1 tot en met 14 januari 2022. Net als vorig jaar is zowel het startpunt als de finish in Djedda (Jeddah). 

In totaal verschijnen er 149 motoren (inclusief kistrijders) en 21 quads aan de start. Ook dit jaar is er weer de ‘Original by Motul’, het kistkampioenschap voor motorrijders. Hieraan doen 34 deelnemers mee. Bij de motoren zijn drie Nederlandse inschrijvingen: Mirjam Pol, Wiljan van Wiskelaar en Bram van der Wouden, laatst genoemde zal deelnemen aan het kistkampioenschap. Nederland is met totaal 67 deelnemers het derde land na Frankrijk (196) en Spanje (81).

De zogenaamde ‘Special Stages’ (wedstrijdafstanden) omvatten 4258km. Op 1 januari zal er gestart worden met de proloog van 19km om de startvolgorde te bepalen, de eerste ‘echte’ rally begint de volgende dag op 2 januari. Op de tweede dag staat meteen de marathon etappe op het schema, bij aankomst in het bivak zullen de rijders geen gebruik kunnen maken van hun serviceteams.

Wat opvalt is dat er verschillende routes zijn uitgezet rond Riyadh, eerder was er sprake van routes door de ‘Empty Quarter’. Deze zijn uiteindelijk geschrapt vanwege mogelijk logistieke problemen in het gebied. De routes rondom Riyadh bieden genoeg variatie om het interessant te houden, aldus de organisatie. Na de rustdag op 8 januari, ook in Riyadh, vervolgt de rally zijn route om uiteindelijk op 14 januari na 8177km Djedda weer binnen te rijden.

Route Dakar 202202

Ook dit jaar is er weer een ‘Dakar Classic’. Het vorig jaar geïntroduceerde kampioenschap voor auto’s en trucks uit de jaren ’80 en ’90 is met 148 voertuigen goed vertegenwoordigd.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief