Skip to main content

Dakar 2019 – etappe 9: Michael Metge pakt verrassend etappe zege

De voorlaatste etappe van de Dakar 2019 startte in Pisco om daar na 312 kilometer ook weer te eindigen. Verassend genoeg wist de Fransman Michael Metge op de Sherco voor TVS Racing de overwinning te behalen. Hij werd mede geholpen door het feit dat de top van het klassement elkaar niet uit het oog wilde verliezen tijdens deze voorlaatste etappe. De top vier van het algemeen klassement vertrok in dezelfde groep rijders en bleven de gehele etappe ook dicht bij elkaar. Toby Price, Pablo Quintanilla, Matthias Walkner en Adrien van Beveren stevende dan ook gezamenlijk op de finish af. In de slotkilometers echter moest Adrien van Beveren de strijd opgeven omdat het motorblok van Yamaha zichzelf opblies. Van de top drie die zo overbleef wist Pablo Quintanilla als eerste de eindstreep te passeren. Price en Walkner volgde echter op een seconde achterstand. Waardoor Price nog steeds de leider is van het algemeen klassement.
Zoals vermeld moest de top drie verassend genoeg Michael Metge en Daniel Nosiglia Jager zich dulden. De twee waren lang in een strijd verwikkeld, waarbij ze bij het passeren van de checkpoints stiuivertje wisselde met wie er op kop lag. Aan het einde wist de Fransman echter aan het langste eind te trekken en met 2 minuten voorsprong op Jager de finish te halen.
Wanneer we naar het klassement kijken, zit de top drie heel dicht op elkaar. Price is de aanvoerder van het klassement met een totale tijd van 32 uur 43 minuten en 15 seconden. Nummer twee Quintanilla volgt echter al op 1 minuut en 2 seconde, Walkner zit op ruim zes en halve minuut van Price. De nummer vier Andrew Short volgt op een ruime achterstand van 40 minuten. Hierdoor lijkt de strijd in de laatste etappe vooral te gaan tussen de top drie van het klassement. Voor de volledigheid is dit de rest van de top tien na etappe 9: Xavier de Soultrait, Jose Ignacio Cornejo Florimo, Luciano Benavides, Sam Sunderland, Oriol Mena en Daniel Nosiglia Jager.

Paul Spierings was vandaag wederom de beste Nederlander met een hele knappe 22e positie. Door deze goede prestatie wint hij ook weer twee plaatsen in het algemeen klassement en staat hij nu 27e. Edwin Straver kwam op de 37e positie binnen gevolgd door Mark Tielemans op de 38e positie. Beide Nederlanders deden het hierdoor beter dan gisteren waarbij ze niet verder kwamen dan een 42e en 43 positie. Op plek 40 en 48 kwamen binnen Herwin Hopmans en Mirjam Pol. De overige vier Nederlanders zijn nog niet binnen. Hoogste drie geklasseerde Nederlandse rijders zijn na etappe 9 Spierings (27), Tielemans (30) en Straver (32).

Foto Credits: TVS Racing

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws