Skip to main content

Crossers motorcrosscircuit MAC Lierop winnen bij Raad van State

In de aanhoudende strijd tussen de gebruikers van het motorcrosscircuit in Lierop en een paar omwonenden, hebben de crossers een rechtzaak tot aan de Raad van State gewonnen. De claim van de klager(s) draaide om het feit dat ze het overgangsrecht, waar de MAC Lierop aanspraak op maakt, verlopen vonden omdat er in het jaar voorafgaande aan de heropening niet gecrosst werd in de Herselse bossen. Daarbij vergaten ze gemakshalve dat juist zij het zelf waren die de activiteiten stil legden met jarenlange rechtzaken, die ook al tot aan de “Afdeling Bestuursrechtspraak” van de Raad van State doorgingen. De hoogste rechter van Nederland maakte dan ook korte metten met de onlogische argumentatie van de omwonenden en stelde dat de club en gemeente niets te verwijten was. De uitspraak van de RvS onderstreept het gewoonterecht van motorcrossclub MAC Lierop om drie tot vier keer per jaar nationale wedstrijden te houden en leden twee keer per week maximaal 8 uur te laten trainen. Daarnaast mogen niet-leden drie weken voor een wedstrijd komen trainen, om zicht zo voor te bereiden op de wedstrijden op het beroemde zandcircuit in de hoek van de A67 en N266. 

Door een paar omwonenden word al jarenlang geprocedeerd tegen de crossbaa,n waarvoor nooit een permanente milieuvergunning was afgegegeven. Daarbij werd de Gemeente Someren via de rechter door dezelfde klagers gedwongen om daarop te handhaven. De club en de gemeente stelden zich altijd op het standpunt dat er een overgangsrecht bestond, maar hadden lang moeite dit langdurige gebruiksrecht juridisch hard te maken. Uiteindelijk kwam de toestemming van B&W Someren er op 3 september 2019 toch, nadat -ook toen- de Hoge Raad de gemeente en de club deels gelijk gaf: de clubactiviteiten vielen onder het overgangsrecht maar de organisatie van grote evenementen als de Grand Prix niet. Dit omdat er al sinds begin jaren ’70 op de baan gecrosst werd, maar dat de GP’s ‘pas’ vanaf 1994 in Lierop waren. 

Ondanks dat bleven de omwonenden zich op alle mogelijke manieren verzetten met doorprocederen tot de hoogste rechterlijke macht. De club, haar leden en vele bewoners van Lierop hebben zich al die jaren verzet tegen de sluiting, met als gevolg dat Motocross Circuit de Herselse Bossen open blijft, al zal de Grand Prix er niet meer terugkeren. Met deze uitspraak lijkt dan ook nog geen einde gekomen aan de perikelen rondom het Brabantse crosscircuit: om tot volledige legalisatie te komen moet er nog een permanente vergunning komen, maar daarvoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. Dit kan nog jaren duren, waarbij dezelfde klagers zich ongetwijfeld weer zullen roeren. 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws