Het hele seizoen 2023 van de Ierse Road Races, waaronder de North West 200, wordt afgelast omdat de verzekeringskosten door de organisaties niet meer te betalen zijn. Dit betekent dat niet alleen de uiterst populaire North West 200 niet doorgaat, maar ook kleinere evenementen als de Ulster Grand Prix, Cookstown 100, Tandragee 100, Armoy Race of Legends en de Sunflower-trofee op het Bishopscourt circuit worden afgelast. Wat dit betekent voor de TT op het Isle of Man is nog onduidelijk, omdat het Isle of Man een eigen land met eigen regels is, waarbij de lokale overheid organisator van de races is.
Verzekeringskosten motorrace explosief gestegen
De kosten voor de verplichte aansprakelijkheidsverzekeringen zijn voor 2023 verdrievoudigd tot meer dan £400.000. Na een spoedvergadering achtten de organiserende clubs het onmogelijk om evenementen te organiseren met deze torenhoge verzekeringslasten. De redenen voor de hogere premies zijn volgens de BBC NI onder meer instabiliteit op de verzekeringsmarkt en de verzekeraars die zich zorgen maken over het aantal claims in de sport.
De BBC meldt verder dat het bedrijf dat vorig jaar de Ierse Road races verzekerde, ook de Isle of Man TT verzekert, waar in 2021 zes deelnemers om het leven kwamen. Er was ook een dodelijk ongeval in Ierland te betreuren, waardoor de kosten voor de verzekeraar enorm opliepen. De races op stratencircuits in Noord-Ierland en op het Isle of Man zijn al decennia uiterst populair bij de lokale bevolking en motorsportfans wereldwijd, maar uiterst gevaarlijk.
Klap voor de economie
De organisatoren van de North West 200 claimde na de laatste races in 2021 dat er rondom de races 17 miljoen pond werd besteed aan de lokale economie en dat de bezoekersaantallen voor het hele evenement voor de hele raceweek op 195.000 lagen, met meer dan 100.000 racefans op de racedag. De toegang van alle Ierse Road Races is echter altijd gratis, wat het voor de organisatie ook afgelopen jaar lastig maakte om het budget rond te krijgen. Aan de rijders is gevraagd om zelf mee te betalen aan de verzekeringspremie, maar coureurs zijn juist gewend om startgeld te krijgen, in plaats van te moeten betalen, wat in het verleden al tot onenigheid tussen organisaties en rijders zorgde.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven