Skip to main content

2022 World Superbikes WorldSBK kalender: TT-Circuit Assen terug naar april

Op de zojuist vrijgegeven 2022 kalender voor het WorldSBK wereldkampioenschap superbikes, staat de Nederlandse ronde in 2022 gepland voor 22, 23 en 24 april. Hiermee komt het TT-Circuit als tweede evenement, dus vroeg in het seizoen, terug op de kalender. In het afgelopen 2021-seizoen werd het raceweekend in Assen eind juli afgewerkt, maar deze (door corona ingegeven) keuze wordt niet doorgezet. De planning eind april heeft als groot nadeel dat het vaak nog erg koud en nat is, maar blijkbaar blijft deze periode toch te voorkeur van organisator Dorna houden. Alle data, evenementen en toeschouwersaanwezigheid zijn natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen van de COVID-19-pandemie en de daaropvolgende beperkingen die lokale regeringen en autoriteiten eventueel instellen. 

2022 Kalender WorldSBK World Superbikes

1:    8 – 10 april 2022: MotorLand Aragon, Spanje
2:    22 – 24 april: TT Circuit Assen, Nederland
3:    20 – 22 mei: Circuito Estoril, Portugal
4:    10 – 12 juni: Misano World Circuit “Marco Simoncelli”, Italië
5:    15 – 17 juli: Donington Park, UK
6:    29 – 31 juli: Autodrom Most, Tsjechië
7:    9 – 11 september: Circuit de Nevers Magny-Cours, Frankrijk
8:    23 – 25 september: Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanje
9:    7 – 9 oktober: Autodromo Internacional do Algarve, Portugal
10:  21 – 23 oktober: Circuito San Juan Villicum, Argentinië
11:  11 – 13 november: Pertamina Mandalika International Street Circuit, Indonesië
– Nog toe te wijzen datum: 12:  Phillip Island Grand Prix Circuit, Australië
– Een 13e evenement wordt aangekondigd 

Er staan ​​momenteel 13 ronden op de voorlopige kalender, waarvan voor één evenement zowel de plaats als datum nog moet worden aangekondigd (TBA). Mogelijk gaat het daar over Jerez, dat elk jaar met financiële problemen kampt, maar uiteindelijk toch altijd weer op de lijst komt. Navarra daarentegen wordt na één aflevering niet meer terug verwacht op de kalender, al bestaat de kans dat het als reserve fungeert. Twee van de nieuwe circuits van 2021 komen in 2022 terug; Het Indonesische Pertamina Mandalika International Street Circuit en het Autodrom Most in Tsjechië. De laatste ronde zal in Australië plaatsvinden op het Phillip Island Grand Prix Circuit, maar daarvoor is momenteel nog geen datum vastgesteld. Daarnaast vindt er één officiële pre-seasontest plaats op 4 en 5 april op MotorLand Aragon, minder dan een week voordat de race begint op hetzelfde circuit.

Net als in 2021 vinden de eerste negen ronden van het kampioenschap plaats binnen Europa; MotorLand Aragon start het seizoen voor het tweede achtereenvolgende jaar van 8 – 10 april, voordat het TT Circuit Assen van 22 – 24 april gastheer is van de Nederlandse ronde van het kampioenschap. Het Portugese Circuito Estoril organiseert ronde drie van 20 – 22 mei, terwijl het Misano World Circuit “Marco Simoncelli” WorldSBK in Italië verwelkomt voor ronde vier, van 10 – 12 juni. Donington Park is dan de locatie voor de UK-ronde van 15 tot 17 juli, met WorldSBK en WorldSSP als de twee klassen, daarmee is het de enige Europese ronde zonder WorldSSP300.

Het zesde raceweekend is op het Autodrom Most van 29 – 31 juli, gevolgd door de zomerstop van ruim vijf weken. De Franse ronde is daarna de eerste van 9 tot 11 september, twee weken later gevolgd door de Catalunya-ronde op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Dan reist het hele kampioenschap door naar Portugal voor de races op het Autodromo Internacional do Algarve van 7 – 9 oktober, waar het WorldSSP300-seizoen eindigt. 

De laatste drie ronden van het kampioenschap zullen buiten Europa plaatsvinden, met Argentinië als eerste op het Circuito San Juan Villicum van 21 tot 23 oktober, voordat de Indonesische ronde op het Pertamina Mandalika International Street Circuit plaatsvindt. Het Phillip Island Grand Prix Circuit staat op de voorlopige kalender, maar er moeten nog data worden toegewezen, waarmee het seizoen voor het eerst sinds 1996 ‘down under’ wordt afgesloten. Een 13e evenement moet worden aangekondigd, met data en locatie die te zijner tijd worden gecommuniceerd. alle niet-Europese races bestaan alleen uit races voor de WorldSBK- en WorldSSP-klasse. 


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws