De Zwitserse Nationale Raad zet zijn initiatief tegen luide motoren voort, al ligt de focus officieel niet op motorrijders in het algemeen, maar op iedereen die teveel geluid veroorzaakt. Het initiatief voor de nieuwste motie komt weer van de Groenen, waarop nu vanuit de milieucommissie een voorstel naar de Bundesrat gaat, die het in de zomer zal bespreken.
Het voorstel van de milieucommissie, dat vorige week met 119 tegen 65 stemmen werd aangenomen, voorziet in eerste instantie in intensievere controles en hogere boetes, met intrekking van rijbewijzen en inbeslagname van voertuigen als verdere maatregelen. Tevens wordt er weer gekeken naar de zogenaamde Lärmblitzers, een soort flitsinstallatie voor te luide motorvoertuigen. Duidelijk is wel dat motorrijders met (te) luide motoren in de nabije toekomst in Zwitserland de nodige problemen kunnen verwachten.
Zwitserland is weliswaar geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel verdragen met de EU gesloten om verkeersregels gelijk te trekken. Door de recente proef met afsluitingen van wegen in het Oostenrijkse Tirol, ziet Zwitserland nu een kans om ook een verbod in te stellen; als het in een lidstaat van de EU mag zou het in Zwitserland immers ook moeten kunnen, aldus de Zwitserse Groenen.
In juni 2020 riep het Zwitserse Groenen parlementslid Gabriela Suter al eerder op tot een algemeen rijverbod voor zogenaamde “luide motorfietsen” in Zwitserland. Suter was een parlementair initiatief begonnen om een rijverbod voor motorfietsen met een stilstaand geluid van meer dan 95 decibel mogelijk te maken. Daarna kwamen Zwitserse motorrijders met 250 motoren naar de Gotthardpas om te protesteren tegen deze discriminatie van motorrijders en de aangekondigde maatregelen. Als alternatief werd daarop besloten om officieel naar alle motorvoertuigen te kijken, dus niet meer specifiek naar motorrijders.
Suter kreeg ook vorige week weer tegenstand van Nationaal raadslid Walter Wobmann, die ook voorzitter is van de FMS (Föderation der Motorradfahrer der Schweiz, de Federatie van Motorrijders in Zwitserland). In het debat gaf hij aan dat de huidige wetgeving al voldoende mogelijkheden geeft om de veroorzakers van overlast aan te pakken, waarbij de overheid dan die overtreders moet aanpakken.
Wobmann liet ook weten dat de “geluidsflitsers” geen eerlijke metingen kunnen doen, omdat omgevingsgeluid en weersomstandigheden een grote rol spelen om een goede meting te kunnen doen. Door Minister Sommaruga werd dan ook bevestigd dat de tecnniek van de Lärmblitzers nog niet voldoende werkt, maar dat de ontwikkeling ervan snel gaat. Daarnaast maakte Wobmann duidelijk dat de nieuwste motoren al steeds stiller worden en dat dit bij de invoering van EURO6 nog weer verder doorgevoerd zal worden.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven