Skip to main content

Yamaha: geen nieuwe R1 of R6 in 2024

Met de aankondiging van de 2024 “racebase” modellen van de R1 en R6 bevestigt Yamaha dat er in het komende modeljaar geen nieuwe versies van de Superbike en Supersport komen. De markt voor beide modellen is al jaren hard gedaald, maar er waren geruchten dat er van de R6 een nieuwe versie zou komen. Idee was dat Yamaha daarmee het model weer voor de openbare weg zou homologeren, zoals Kawasaki dat recent ook met de ZX-6R 636 deed.

De (2024) “YZF-R6 Race Base Vehicle” is een model gebaseerd op het “YZF-R6” supersportmodel uit 2020 (Europese specificatie) en is ontworpen voor circuitgebruik zoals races. De (2024) “YZF-R1 Race Base Vehicle” is een model dat is gebaseerd op het “YZF-R1” supersportmodel uit 2021 en is ontworpen voor circuitgebruik zoals races.  – Yamaha Motor Company Japan

Race Base Yamaha

Jaarlijks bouwt Yamaha op bestelling een aantal Race Base modellen, vroeger werden die vaak “whitebody” genoemd, naar de witte racekuip. Het gerucht was toen wel sterk dat deze circuitmotoren toch eerst als compleet opgebouwde modellen van de productielijn kwamen, waarna de onnodige onderdelen er weer afgehaald werden, zodat die terug de productielijn konden.

Hoe dan ook, deze modellen worden uitgeleverd zonder voor de openbare weg benodigde onderdelen als (bijvoorbeeld) verlichting; ze zijn immers puur voor gebruik op het circuit. Opvallend is dan wel weer dat Yamaha voor de 2024-bestelling een foto van de R6 met een (zwarte) racekuip verspreidt, waar het bij de R1 (links) een zwart straatmodel is.

Alles Race Base?

Verder is het wel bijzonder dat in Europa de R6 in feite al lang alleen nog maar als Race Base verkocht zou hoeven worden; de R6 is al lang niet meer als nieuwe motor toegestaan op de openbare weg, als gevolg van de Euro5 wetgeving.

De kosten van een Race Base model liggen natuurlijk lager dan die van een volledig ‘opgetuigde’ straatmotor, inclusief alle daarbij behorende zaken als verlichting, spiegels, gereedschapsset, claxon, kentekenplaathanger, reflectoren en passagiersmogelijkheden, maar ook bijvoorbeeld de katalysator. Die is dan wel weer als R6 RACE en GYTR-circuitmotor te koop, maar de basis daarvan is wel een “complete” motorfiets, tenzij er dus een Race Base besteld is.

Dat kan van vrijdag 15 september 2023 tot en met donderdag 5 oktober 2023 en voor latere uitlevering van vrijdag 6 oktober 2023 tot en met donderdag 30 november 2023. De eerste serie wordt dan geleverd vanaf 29 februari 2024, de tweede vanaf eind april.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws