Skip to main content

Tweede terugroepactie Yamaha Tricity 300 blijft uit

In het afgelopen jaar heeft Yamaha de technische problemen met het Standing Assist-systeem van de Tricity 300 driewielers niet op weten te lossen. Het systeem is bedoeld om de motorscooter-driewieler rechtop te laten staan bij stilstand, bijvoorbeeld bij het verkeerslicht. In sommige gevallen schakelt het niet snel genoeg uit als de berijder wil optrekken, waardoor de driewieler dan rechtdoor blijft rijden. De problemen zijn al bekend sinds maart 2022 en leidden toen tot een terugroepactie, maar deze bleek niet afdoende.

Tweede modificatie onderweg

Yamaha bevestigt de problemen en meldde in oktober van 2022 aan Nieuwsmotor dat er aan een tweede modificatie voor Standing Assist wordt gewerkt. Helaas is die oplossing er nog steeds niet, zoals recent nog door Yamaha Motor Nederland werd bevestigd. Op de Nederlandse website van het model worden de voordelen van het systeem echter nog wel steeds benoemd: “elke keer dat je stopt, zal je dankbaar zijn voor het Standing Assist-systeem”.

Reactie Yamaha:

“Rond eind maart 2022 hebben wij Tricity 300 eigenaren per brief geïnformeerd over een terugroepactie wegens een probleem met het Standing Assist-systeem waarmee de Tricity 300 is uitgerust. Helaas is de aangebrachte modificatie nog niet voldoende effectief, aangezien het probleem met het uitschakelen van het Standing Assist-systeem niet direct is verholpen. Yamaha bereidt nu een nieuwe modificatie voor die op de Tricity 300 moet worden geïnstalleerd. Deze modificatie is noodzakelijk, ongeacht of de eerste modificatie al aangebracht is of niet. Alle eigenaren zullen we persoonlijk op de hoogte stellen zodra de juiste oplossing beschikbaar is voor dit Standing Assist-systeem.”

Eerste terugroepactie Tricity

Begin vorig jaar was er wereldwijd, en dus ook in Nederland, een officiële terugroepactie voor een modificatie, waarin bij de Nederlandse terugroepactie bij de RDW (afbeelding) als oorzaak vermeld werd: “de blokkeerschijf van de stilstand-assistentie is te glad. Als gevolg ontkoppelt de stilstand-assistentie bij wegrijden niet of niet soepel”. Helaas bleek de technische oplossing hiervoor “niet voldoende effectief”. In Frankrijk is een officieel bericht uitgegaan dat, in afwachting van een tweede recall, aangeraden wordt om het Stand Assist systeem niet te gebruiken, maar in het Nederlandse terugroepregister wordt maar over één terugroepactie gesproken.

Rijden kan wel

Overigens is er met de Tricity MWD 300 gewoon te rijden, maar dan wel zonder gebruik te maken van het genoemde Standing Assist-systeem, om zo te voorkomen dat bij wegrijden alleen maar in een rechte lijn vooruit gereden kan worden. Kopers beklagen zich echter dat Yamaha-dealers wereldwijd niet ingaan op klachten en vragen om compensatie, omdat dat de driewieler niet voldoet aan de omschrijving bij aankoop. In sommige landen moeten kopers bij de dealer een verklaring ondertekenen dat ze geen gebruik zullen maken van het genoemde systeem. In Engeland wordt de Tricity 300 niet meer op de website van Yamaha Motor UK vermeld.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws