Skip to main content

Recall 2013- 2017 BMW R1200GS nu officieel in Nederland

Met de aanmelding van de recall voor de BMW R1200GS en R1200GS Adventure in het terugroepregister van de RDW, is een complete recall voor Nederland nu officieel geworden. Dit geldt voor alle 3000 motoren die in Nederland zijn verkocht nadat het model in 2013 werd vernieuwd, met als meest opvallende vernieuwing de komst van waterkoeling voor het boxermotorblok. Officieel wordt het ‘defect’ nu omschreven als “de bovenste afsluitdoppen de van voorvorkbinnenpoten kunnen door overbelasting losraken. Voorafgaand aan het losraken wordt de berijder gewaarschuwd door olielekkages, een klapperend geluid en toenemend onnauwkeurig weggedrag”. Het lijkt er overigens volgens een aantal kenners wel op deze problemen alleen optreden bij wat woester rijgedrag, zoals offroadrijden springen en harde klappen door grote gaten in de ondergrond. Vooral in Nederland en België zal dit niet onder dagelijks gebruik vallen, maar aan de andere kant is dat wel de manier van motorrijden waarmee BMW Motorrad de GS promotioneel in de markt zet. Het is dan ook afwachten wat BMW zal doen met motorrijders die nu juist in deze vakantieperiode op pad zijn, mogelijk juist over die ondergrond waar de problemen zouden kunnen ontstaan. 

De terugroepactie van Nederlands’ best verkochte motorfiets van de afgelopen jaren had nogal wat voeten in aarde. In eerste instantie was het een Zuid-Afrikaanse eigenaar die claimde dat hij gevallen was door wat “stanchion separation” genoemd werd, waarmee het losraken van de vorkbuizen van de bevestiging aan de kroonplaten bedoeld werd. Nadat de man naar eigen zeggen niet door BMW Motorrad gehoord werd, kwam hij met de website BMWfatalflaw, waarop BMW Zuid-Afrika alsnog overging tot een soort terugroepactie. Dit betrof echter een zogenaamde “service campaign”, waarbij het noodzakelijke aanpassing uitgevoerd wordt bij het volgende reguliere onderhoud, dus zonder haast. Dit was weer vreemd, omdat daarna de eigenaren wel gevraagd werd zo snel mogelijk bij de dealer te komen, wat dan juist niet hoort bij een service campaign maar wel bij een recall. Hierop ontstonden wereldwijd vragen over de gang van zaken, ook omdat er verschil leek te zijn in de methode van aanpak van de service campaign; in sommige landen werden alle Telelever voorvorken gemodificeerd, in andere alleen als er waarneembare schade was. Al snel werd hierop door BMW Motorrad wereldwijd opgeschaald naar een echte recall voor 171.000 eigenaren, waarbij eigenaren dus opgeroepen worden zo snel mogelijk naar de dealer te komen. 

Gisteren resulteerde dit dus in de officiële aanmelding van deze recall in het RDW terugroepregister. Volgens de geldende procedure draagt de RDW nu de adresgegevens van alle huidige kentekenhouders over aan BMW Nederland, die dan een brief zal sturen naar alle eigenaren met het verzoek een afspraak te maken bij de dealer. Daar zal de voorvork geïnspecteerd worden. Bij aantreffen van defecte voorvorken zal een nieuwe gemonteerd worden, bij motoren waar niks aan de hand is worden nieuwe bussen in de voorvorkbevestiging geplaatst. Vanuit Amerika komen berichten dat de nieuwe bussen die in de voorvork gezet worden maar zeer beperkt voorradig zijn, waarmee het tempo waarmee deze recall wordt doorgevoerd mogelijk vertraging kan oplopen. 

Update: uit de gegevens van de Amerikaanse recall/STOP SALE naar aanleiding van dit probleem blijkt de voorvork afkomstig van VRM SPa in Italië, voorheen bekend als Marzocchi.

 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws