Skip to main content

Piek occasionverkopen motorfietsen vlakt af in juli 2020

Na de grote piek in de verkoop van tweedehands motorfietsen, bleef het aantal van eigenaar gewisselde motoren in juli 2020 hoger dan vorig jaar, maar niet zo hoog als in de drie maanden daarvoor. In april, mei en juni van 2020 lag het aantal verkochte occasions “na-lockdown” extreem hoog op respectievelijk 18, 30 en 23 procent boven dezelfde maand in 2019; in juli was dat 9,44%. De grootste stijging (18,6%) was in de afgelopen 7 maanden te zien bij particulieren onderling, maar ook motorzaken verkochten 11,5% meer occasions. 

Over het hele jaar genomen blijft de markt voor motoroccasions in 2020 indruk maken. Voor de eerste 7 maanden van 2020 staat de teller nu op 123.140, wat neerkomt op 13 procent meer dan de 108.996 in 2019. Ook voor juli geldt dat de cijfers goed waren: 17.301 vorig jaar werd 18.935 dit jaar. In de nieuwverkopen is er na de lockdown ook een flinke inhaalbeweging te zien, maar die is niet zo sterk als de handel in occasions. 

Zowel voor occasions als nieuwe motoren geldt dat de verkoop in februari en maart als gevolg van de coronacrisis flink inzakte, maar daarna leken steeds meer mensen de motorfiets te (her)ontdekken als persoonlijk vervoermiddel en voor ontspannen gebruik in vrije tijd. 

Overigens is er een tekort aan motorfietsen aan het ontstaan, wat zowel geldt voor de markt van occasions als nieuwe motoren. Volgens experts was er al voor corona een tekort aan “frisse” occasions, een situatie die na corona alleen nog maar is verergerd. Dit betekent dat de verkoop- en inruilprijzen van goede occasions stijgen. Qua nieuwe motoren heeft de productiestop ook al een tekort aan nieuwe motoren veroorzaakt, een situatie die in 2021 nog nijpender gaat worden. Bij veel motorzaken is de winkelvloer dan ook relatief leeg. 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws