• Home
  • Nieuws
  • Motornieuws
  • Rumoer na onjuiste berichtgeving over pilot Lekdijk Amerongen – Wijk bij Duurstede

Rumoer na onjuiste berichtgeving over pilot Lekdijk Amerongen – Wijk bij Duurstede

Diverse media hebben deze week gemeld dat motoren in de weekends van de zomermaanden van 2022 geweerd gaan worden van de Lekdijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede, maar daarmee lopen ze vooruit op een nog te houden pilot. Die pilot lijkt er, na een nulmeting, inderdaad te komen, maar het is zeker niet zo dat er al sprake is van enige besluitvorming of daadwerkelijke afsluiting van de dijk voor motoren. De berichtgeving van de afgelopen dagen is dan ook voorbarig, zo stelt een vertegenwoordiger van de afdeling mobiliteit bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

Er is immers nog geen enkele politieke beslissing genomen, die volgt namelijk (natuurlijk) pas na de proef, waarbij het ook nog eens zo is dat er op 16 maart 2022 gemeenteraadsverkiezingen zijn, waarna een nieuwe gemeenteraad en college van Burgemeester en Wethouders aan zal treden. Die zal dan pas de uiteindelijke beslissingen gaan nemen, als het al zo ver komt. 

In de pilot zal niet alleen gekeken worden naar de klachten vanuit de Werkgroep Motoroverlast Amerongen (WMA), maar ook naar alle relevante zaken er omheen. Dat er heel veel motoren door Amerongen gaan, is immers een feit, maar dit zorgt ook voor toerisme in het dorp en de daarbij behorende inkomsten voor lokale ondernemers. Als de pilot doorgaat, zullen er wel wegen afgesloten kunnen worden, maar dan om daadwerkelijk te meten wat dit oplevert. Dan gaat het niet alleen om de afsluiting zelf, maar ook om de uitwijkroutes die genomen gaan worden, om toch verder te kunnen komen.

De klagende Werkgroep Motoroverlast Amerongen (WMA) zegt blij te zijn met de komende afsluitingen voor de pilot, maar natuurlijk gaat dit ze nog niet ver genoeg. Zo laten ze aan De Gelderlander weten dat “de werkgroep hoopt dat de proef van juli tot en met september de opmaat is voor een permanente afsluiting in de weekenden gedurende het motorseizoen van maart tot november”. Logisch, want diezelfde groep wil namelijk ook dat de doorgaande proviniciale weg N225, al decennia een belangrijke verkeersader voor alle achtergelegen dorpen, een maximumsnelheid van 30 kilometer krijgt. Joris Versteeg van de klagers daarover tegen RTV Utrecht: “We kunnen daar weliswaar geen sluiting bewerkstelligen, maar we kunnen wél pleiten voor een maximumsnelheid van 30 kilometer voor het stuk dat door Amerongen gaat”.

Overigens zijn motorrijders echt niet de enige verkeersdeelnemers waarover geklaagd wordt als het over de Lekdijk gaat. Op donderdag 16 december hielden de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede samen met de politie, Veilig Verkeer Nederland en een loonbedrijf nog een ‘bewustingwordingsactie’, gericht op automobilisten die over de Gooyerdijk tussen Leersum en Wijk bij Duurstede reden.

Met automobilisten werd het gesprek gevoerd over het effect van hogere snelheid op fietsers. Fietsende scholieren konden plaatsnemen in een groot loonwerkersvoertuig om te ervaren hoe het is om in zo’n groot landbouwvoertuig te zitten, blijkbaar zorgen die ook voor klachten. Met de actie hopen de gemeenten “verkeersdeelnemers bewust te maken van elkaars aanwezigheid en dat zij rekening houden met elkaar”. Voor zover bekend waren motorrijders hiervoor niet uitgenodigd.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief