Onderdelenfabrikant Magneti Marelli verkocht

Automotive toeleverancier Magneti Marelli zal op korte termijn verkocht gaan worden aan een Amerikaanse investeerder. Het Italiaanse bedrijf is in de motorsport vooral bekend door de elektronica voor racemotoren en dan vooral in de MotoGP, maar feitelijk is Magneti Marelli de enorme onderdelendivisie van het Fiat-Chrysler (FCA) concern. Zo maakt het onder meer koplampen, versnellingsbakken, hybride aandrijfunits, schokbrekers, uitlaatsystemen en automotive elektronic, in 2016 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro met ongeveer 43.000 werknemers. Magnet Marelli produceert een groot aantal onderdelen voor vele merken auto’s en motorfietsen, al zitten die bijna altijd goed verborgen in de motorfiets zelf; van claxon tot accu en van bobinekabel tot dashboard. 

Het bedrijf houdt zich sinds de oprichting in 1919 ook volop bezig met motorsport, waarbij tegenwoordig vooral de focus ligt op elektronica zoals ECU’s, benzine-injectiesystemen, elektronische regelsystemen als traction control, dataloggen en verschillende onboard elektronica. In de MotoGP is gebruik van een ‘standaard’ Magneti Marelli ECU zelfs verplicht. In alle andere racekampioenschappen, waar de keuze van ECU nog vrij is, zijn de producten van “MM” uiterst populair. Zo hebben Ducati en Yamaha in het verleden wereldtitels in het WK Superbikes behaald met technische ondersteuning en onderdelen van MM. 

Al eerder werd bekend gemaakt dat MM Srl, een los onderdeel van Magneti Marelli, statutair in Nederland wordt gevestigd, wat toen werd gezien als voorloper van een beursgang voor die losse afdeling. Nu melden diverse vooraanstaande financiële media dat het bedrijf dat het gehele bedrijf op het punt staat verkocht te worden aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Dit investeringsfonds zou Magnetti Marelli willen samenvoegen met één van de andere 180 bedrijven waarvan het fonds eigenaar is: onderdelenfabrikant Calsonic Kansei uit Japan met een vergelijkbaar productaanbod. Andere bedrijven waarvan KKR (mede-)eiegnaar is zijn bijvoordbeeld Pioneer DJ, GoDaddy internet, het nederlandse Q-Park parkeerbedrijf, UFC (vechtsport), Sonos hifi en taxi-app Lyft.

Vraag is nu alleen op welke manier de Motorsport “business area” van Magneti Marelli verder gaat; als zelfstandige bedrijfsunit in de motorsport, al dan niet met een beursnotering, of als onderdeel van het aan de Amerikanen te verkopen volledige bedrijf. 

Update 22-10-2018: FCA maakt officieel bekend Magneti Marelli voor 6,2 miljard euro te verkopen aan Calsonic Kansei Corporation, dus indirect aan investeringsfonds KKR. Ondanks de verkoop zal MM nog onderdelen blijven leveren aan FCA, hiervoor is een “Supply Agreement” naast de verkoopcontracten gelegd. Het nieuwe combinatiebedrijf gaat “Magneti Marelli CK Holdings” heten, met het hoofdkwartier aan de Italiaanse kant in Crobetta, bij Milaan. Gezamelijk zal het bedrijf jaarlijks zo’n 15 miljard euro omzetten, met activiteiten op 200 verschillende locaties. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief