Vanaf 14 februari 2020 is het in Duitsland verboden om apps op de telefoon te gebruiken die waarschuwen voor flitspalen op de route. De Duitse wet had al een verbod op speciale apparaten in de auto die aangeven waar flitspalen zich bevinden. Navigatiesystemen en smartphones die ook deze locaties aangaven en daar voor waarschuwden, opereerden in een grijs gebied. Dit komt omdat het primaire doel van deze apparaten navigeren of bellen is. Hier had de Duitse wetgeving geen antwoord op.
Nu is de wet niet veranderd, maar is er wel een paragraaf toegevoegd. Deze paragraaf geeft aan dat apparaten die als primair doel een andere functie vervullen, geen gebruik mogen maken van het weergeven en waarschuwen voor verkeersbewakingsmaatregelen of deze mogen verstoren.
Uiteraard heeft dit gevolgen voor de in Nederland populaire app Flitsmeister en in mindere mate ook Waze. Beide apps volgen de locatie van de auto en geven een waarschuwingssignaal af wanneer de bestuurder een flitspaal nadert. Het hebben van de apps op een telefoon is met de nieuwe wet niet illigaal. Gebruik van de apps wordt echter wel beboet met een bedrag van €75,-.
Hetzelfde geldt voor navigatie systemen die de optie hebben om flitspalen weer te geven en hier voor te waarschuwen. Het is niet verboden het te bezitten, echter wel om te gebruiken.
Hoe de Duitse politie hier op wil gaan controleren is niet helemaal duidelijk. Dit komt ook omdat bepaalde apps of systemen nog wel gewoon gebruikt mogen blijven worden. Allereerst zijn daar natuurlijk de meldingen die radiostations ten gehore brengen over de locaties van de flitspalen. Dit blijft gewoon toegestaan. Ook apps die niet de locatie van de auto volgen, maar wel de vaste flitspalen op kaart weergeven zijn gewoon toegestaan.
In theorie zou het zelfs mogen dat een passagier een app als Flitsmeister gebruikt, omdat het verbod enkel geldt voor de bestuurder. De passagier mag de bestuurder echter niet waarschuwen voor het naderen van een flitspaal.
Dus ondanks dat de wet is aangescherpt, is gebruik van apps die vaste flitspalen aangeven nog gewoon toegestaan. Enkel het gebruik van systemen die de bestuurder op locatie volgen en tijdens de reis een waarschuwing geven zijn door de nieuwe paragraaf verboden.
Naast dat dit de kans op het krijgen van een snelheidsboete vergroot, zijn er ook gevolgen voor de veiligheid. Flitsmeister, maar ook Google Maps, geven namelijk ook aan of er zich een stilstaand voertuig op je route bevindt en geven hier ook een waarschuwing voor. Hetzelfde geldt voor het naderen van hulpdiensten of een file. Zeker voor motorrijders die vaak geen zichtbaar beeldscherm hebben, maar bijvoorbeeld wel een bluetooth koppeling van smartphone en headset, missen hierdoor in Duitsland vanaf nu de nodig informatie.
Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven