Skip to main content

Fout in wetgeving: theoriecertificaat vereist voor motorrijles Code 80

Leerlingen die de leeftijd van 24 jaar nog niet hebben bereikt en die niet in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat of A2-rijbewijs, mogen niet lessen op een motor voor de categorie A (code 80). Een geldig B-rijbewijs volstaat niet voor deze leerlingen, zo meldt Verkeerspro. Een geldig B-rijbewijs volstaat echter wel wanneer deze leerling opgaat voor het AVB-examen. Dit is het gevolg van een ‘onvolledige wijziging’ in het Reglement Rijbewijzen. 

De minimumleeftijd voor de categorie A is in november verlaagd naar 21 jaar. Wie het A-rijbewijs haalt voor zijn 24e, krijgt de code 80 op het rijbewijs. Met de code mag de bestuurder een onbeperkt driewielig voertuig rijden, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). 

Een geldig B- autorijbewijs volstond voorheen ook in plaats van een geldig theoriecertificaat voor elke categorie motorrijles in de categorie A1, A2, en A (A indien de leerling minstens 24 jaar is). Sinds de recente wetswijziging volstaat het B-rijbewijs echter niet meer voor leerlingen van 21 tot en met 23 jaar die motorrijles krijgen. Deze groep moet nu dus in het bezit zijn van het theoriecertificaat om rijles te volgen voor het onbeperkte motorrijbewijs. 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is volgens Arjan Everink van de KNMV wel op de hoogte van deze problematiek.

“Ze weten ervan, maar het heeft geen prioriteit. Het kan maanden duren voordat deze wettelijke fout wordt rechtgezet.” 

Bron: rijschoolpro.nl

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws