Skip to main content

CBR: 70.000 theorie-examens motorrijders in 2022

Voor het eerst in haar bijna honderdjarig bestaan neemt het CBR in één jaar meer dan 1.000.000 theorie-examens af. Het grootste deel van de afgenomen examens, 700.000, komt voor rekening van kandidaten die het theorie-examen doen voor het B-rijbewijs. Zo’n 90.000 kandidaten hebben theorie-examen gedaan voor brommer en circa 70.000 voor motor. In feite betekent dit dat aanstaande motorrijders 10% van het aantal examens voor aankomende autobestuurders doen.

755.000 praktijkexamens

Ter gelegenheid daarvan is donderdag (15 december) een kandidaat in Barendrecht in het zonnetje gezet door algemeen directeur Alexander Pechtold. Naar verwachting komt het CBR dit jaar uit op een totaal van 1.052.500 afgenomen theorie-examens. Het totale aantal praktijkexamens en -toetsen komt dit jaar uit op 755.000, ook een record voor het CBR.

Niet iedereen slaagt

‘Een miljoen examens betekent jammer genoeg niet dat het CBR ook een miljoen geslaagde kandidaten aflevert’, zegt Ed Eering, manager divisie Theorie van het CBR. ‘Bij de beroepsexamens theorie wordt met een slagingspercentage van rond de 60 beduidend hoger gescoord dan bij de particulieren. Daar komt het slagingspercentage niet boven de 40 uit. We hebben sterk het vermoeden dat veel mensen het examen onderschatten en sommigen denken dat ze wel een gokje kunnen wagen. Zonde van het geld! En niet goed voor de verkeersveiligheid, want vaak hebben deze kandidaten al wel rijles! Onze examenvragen testen of een kandidaat over voldoende kennis en inzicht beschikt om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Dus, denk er niet te licht over en bereid je goed voor.’

Inhaalslag na coronapandemie

Een deel van de theorie-examens dit jaar is nog een inhaalslag die moest worden gemaakt als gevolg van de coronapandemie. Daardoor was het CBR vijf maanden dicht. Door het verruimen van de openingstijden van de CBR-locaties konden de achterstanden bij theorie snel worden weggewerkt. Daardoor zijn in 2021 en 2022 in totaal 400.000 theorie-examens ingehaald.

Bij de praktijkexamens duurt de inhaalactie langer, omdat het afrijden één op één gebeurt. Bij praktijk worden dit jaar 755.000 examens en toetsen afgenomen. Dat is aanmerkelijk meer dan de ruim 580.000 van vorig jaar, en ligt ook hoger dan de laatste normale jaren (voor corona) met tussen de 650.000 en 700.000 afgenomen examens en toetsen per jaar. ‘Mijn collega’s verzetten ontzettend veel werk. En daar gaan we volgend jaar met z’n allen mee door’, zegt Alexander Pechtold.

Door overwerk, examinatoren uit rustigere gebieden detacheren naar de Randstad, inzet van gepensioneerden en het opleiden van extra examinatoren zet het CBR ook aankomend jaar flink in om de reserveringstermijn in te korten.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws