Skip to main content

CBR test ingebouwde controle-unit rijgedrag

Samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Fonds Slachtofferhulp is het CBR bezig met een kleinschalige pilot, waarbij het rijgedrag van 20 mensen door middel van een ‘monitoringskastje’ wordt vastgelegd. Voorlopig gaat deze proef vooral over bestuurders van auto’s, maar de richting is duidelijk; er wordt overgegaan tot ingebouwde onboard-controle van weggebruikers. Een Kamermeerderheid heeft ingestemd met de motie van VVD-kamerlid Daniel Koerhuis over de introductie van een monitoringskastje.

Algemeen directeur Alexander Pechtold: “We treffen op dit moment de voorbereidingen en gaan de kastjes deze zomer installeren. Het rijgedrag van de pilotgroep wordt dan drie maanden geregistreerd en meet onder meer de snelheid en eventuele snelheidsovertredingen. Naast de analyse van het rijgedrag onderzoeken we met de deelnemende partijen ook de technische en de wettelijke mogelijkheden en de beperkingen die de privacywetgeving met zich meebrengt”.

“Effectiever aanpakken zware verkeersovertreders”

“Dergelijk onderzoek kost tijd en moet grondig worden uitgevoerd, omdat we willen dat het bij invoering ook daadwerkelijk effectief is. De verwachting is dat we de uitkomsten van de pilot met het monitoringskastje volgend jaar kunnen presenteren. Over het doel zijn we het eens: effectiever aanpakken van zware verkeersovertreders. Wij zijn voorstander van het onderzoeken van mogelijkheden om de verkeersveiligheid te bevorderen – zo hebben we als CBR onlangs ook gepleit voor het verkennen van de herintroductie van het alcoholslot.”

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws