Skip to main content

BSA volgend jaar terug als Brits motormerk

Anand Mahindra, de Indiase miljardair en voorzitter van het Mahindra Group-conglomeraat, hoopt “de Britse motorindustrie nieuw leven in te blazen” met een plan om al in 2021 in de UK motorfietsen te gaan bouwen onder merknaam van het klassieke BSA. Idee is daarbij om eerst motorfietsen met verbrandingsmotor te gaan bouwen, maar om daarna over te stappen op elektriciteit, zo meldde Mahindra in een gesprek met de Britse krant The Guardian. Een no-deal Brexit zou nog een een struikelblok voor de Britse locatie kunnen worden, maar Mahindra zegt er vanuit te gaan dat dit geen probleem zal zijn, terwijl de corona-pandemie volgens hem juist grote kansen biedt voor motorfietsen als vervoermiddel. 

Mahindra zal al binnenkort beginnen met de bouw van een R&D locatie in Banbury, waar het eerst nog motorfietsen met verbrandingsmotoren zal ontwikkelen. Die tijd wordt echter ook gebruikt om elektrische motortechnologie te ontwikkelen, voordat een elektrisch batterijmodel tegen het einde van 2021 leverbaar moet worden. Qua ‘gewone’ motoren heeft Mahindra meer dan genoeg motorfietsen in haar portfolio om als basis te gebruiken: het is ook eigenaar van het recent heropgerichte Jawa en van Peugeot Scooters & Peugeot Motocycles. Mahindra kocht de rechten op de merknamen BSA en Jawa in 2016 in één koop en nam Peugeot scooterdivisie over van de Franse autobouwer. Bij deze merken werden al snel na aankoop nieuwe modellen gepresenteerd, maar dat waren technisch gezien steeds Mahindra modellen met een ander uiterlijk. 

BSA, een afkorting voor Birmingham Small Arms, werd oorspronkelijk opgericht in 1861 om wapens te maken op Small Heath, nu vooral bekend als decor voor de populaire Netflix-serie Peaky Blinders. De metaalbewerkingsfabrieken werden later omgebouwd voor de productie van fietsen en vervolgens motorfietsen. In de jaren vijftig was BSA de grootste motorfietsfabrikant ter wereld, maar in de jaren zeventig kwamen de Japanners met betere, goedkopere producten en ging het Britse bedrijf failliet.

Anand Mahindra, die volgens Forbes goed is voor 1,7 miljard dollar, zegt nu dat hij ervoor kiest om in Engeland te investeren ‘vanwege de historie qua ontwikkeling van motorfietsen’. Het bedrijf krijgt daarnaast ook steun van de Britse regering, die de BSA Company een subsidie van 4,6 miljoen Pond toekent om elektrische motorfietsen te ontwikkelen, in de hoop zo minstens 255 banen te creëren.

Het project wordt gerund door Anupam Thareja, een voormalige investeringsbankier die aanvankelijk het BSA-merkrecht zelf kocht. De bankier zegt de “eigenzinnige Engelse charme” van het oorspronkelijke BSA-bedrijf voort te willen zetten, maar wil nog geen schattingen geven over de jaarlijkse productiecijfers. Met BSA is nu weer een oorspronkelijk Brits merk in Indiase gekomen, na Royal Enfield (Eicher) en Norton (TVS). 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws