Skip to main content

Bajaj komt met motorfiets op CNG

De Indiase fabrikant Bajaj introduceert op 5 juli 204 de eerste productie-motorfiets die CNG als brandstof gebruikt. Hoewel oorspronkelijk de datum van onthulling gepland stond op 18 juni is deze nu verplaatst naar 5 juli. CNG is in India een zeer veel voorkomende brandstof in de vervoersector en goedkoper dan reguliere brandstoffen. Daarom wordt verwacht dat de introductie van de nieuwe motorfiets belangrijk gaat zijn voor de Indiase markt. Bajaj is ook voor 49% eigenaar van de KTM groep en fabriceert veel motoren voor ze, waardoor uitbreiding van het model naar Europa heel makkelijk kan zijn.

Specificaties nog niet bekend

Hoewel officiële specificaties nog niet zijn genoemd door Bajaj, is het nieuwe model al meerdere malen op de weg gespot. Een grote uitdaging is vooral gebleken hoe de gastank te plaatsen op een motorfiets. Nu het model in de laatste fase van ontwikkeling is zijn er bouwtekeningen online gekomen. Daarop is te zien dat de cilindervormige tank in de lengte in het speciaal ontwikkelde buizenframe geplaatst is. Vanwege de omvang van de tank bevindt zich deze vanaf het balhoofd tot ver onder het zadel. 

Naast de CNG tank beschikt de tank ook over een reguliere benzinetank voor extra range en als back-up, mocht CNG niet voorhanden zijn. De motorfiets zal waarschijnlijk gaan beschikken over een 125cc motor gekoppeld aan een versnellingsbak met 5 versnellingen. De Bajaj Bruzer, zoals het nieuwe model volgens Indiase media vermoedelijk gaat heten, moet op de Indiase markt tussen de 80- en 90.000 Indiase roepies gaan kosten, wat gelijk staat aan ongeveer 900 tot 1000 Euro. 

CNG

CNG, een afkorting van Compressed Natural Gas (gecomprimeerd aardgas) is ook in Nederland op een groot aantal tankstations te verkrijgen, waarbij het gebruik erg lijkt op het (vroeger erg populaire) LPG (Liquefied Petroleum Gas). LPG is een overigens een product van gassen die ontstaan bij olieraffinage, terwijl CNG ‘gewoon’ aardgas is, dat onder druk werd samengeperst. 

Bron; https://www.bikewale.com/

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws