Skip to main content

Amsterdamse geluidsdisplays met TE LUID erop

“Langs scheurende motorfietsen en brullende auto’s, ze zorgen voor veel overlast in Amsterdam” zo meldt de Gemeente Amsterdam op haar website. Resultaat van deze is nu dat er met digitale meldingsborden langs de weg getest wordt om deze ervaren overlast tegen te gaan. Maakt een passerend voertuig meer dan 83 decibel, dan verschijnt op het scherm de tekst TE LUID. De digitale borden zijn onderdeel van een bredere Amsterdamse aanpak tegen overlast van luidruchtige voertuigen, aldus de gemeente, waarbij trouwens geen bekeuringen worden uitgedeeld.

In Amsterdam begint de proef met het meldingsscherm op 11 augustus op de Stadhouderskade. In de week van 14 augustus volgt een scherm op de Molenaarsweg en eind augustus komen er op de locaties Europaboulevard en Tussen Meer ook schermen. Het plaatsen van de digitale borden en is een proef, die op 11 augustus start en volgens de aankondiging ‘de hele zomer duurt’, al is de zomer dan al wel op z’n retour.

Uit onderzoek van de GGD Amsterdam zou blijken dat motorfietsen de grootste bron van geluidshinder zijn in Amsterdam. Volgens dat -eigen- onderzoek zou 19% van de volwassen Amsterdammers ‘ernstige geluidshinder’ hebben van wat wordt omschreven als “motorfietsen”. Ook geluiden van brom- en snorfietsen en andere voertuigen leiden volgens het onderzoek tot hinder, al is onduidelijk of de geënquêteerde personen het verschil weten tussen een passerende motorfiets, motorscooter of 50cc scooter.

“De digitale borden zijn onderdeel van een bredere aanpak waarmee we lawaai van voertuigen willen tegengaan. Andere maatregelen die we samen met de andere grote gemeenten nemen zijn onder meer een eenvoudigere manier van handhaven, een haalbaarheidsonderzoek door TNO naar de toepassing van de lawaaiflitspaal, en de inzet van gerichte communicatie-acties.” Gemeente Amsterdam

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws