Skip to main content

Powersports Distribution Group groeit naar 130 miljoen euro omzet

Sinds 2017 groeide de jaaromzet van de Nederlandse Powersports Distribution Group (PDG) van bijna 20 miljoen euro, vanuit Hoco Parts als enig bedrijf, naar 120 à 130 miljoen vanuit de hele groep van elf overgenomen bedrijven nu. Dit is het directe resultaat van de “Buy & Build” strategie onder leiding van de grootaandeelhouder, zo laat private equity investeerder Torqx Capital Partners in Bussum in een recent interview aan Nieuwsmotor weten. 

Die omzetgroei komt natuurlijk voor het overgrote deel uit het “buy”-deel, maar volgens Torqx-associate Reinier Meurs ook zeker uit betere omzet van de losse bedrijven zelf. Daarvoor werd dan ook geïnvesteerd in nieuwe kantoren en activiteiten, vooral in al bekende markten als de UK, België en Denemarken. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat PDG niet alleen concurrerende bedrijven inlijft, maar door die groeiende omvang ook kleinere spelers uit de markt drukt, waardoor meer vraag bij de overgebleven aanbieders ontstaat. Volgens PDG is deze ‘consolidatie’ in alle industrieën al veel langer aan de gang, maar nu is het ook in de motordistributie een kwestie van ‘eten of gegeten worden’. 

PDG onder Torqx is tijdelijk

De levensduur van deze constructie is echter wel beperkt, zo zegt Harmen Geerts, managing partner en chief investment officer van Torqx. Dit is een vaststaand gegeven, omdat de Powersports Distribution Group als bedrijf feitelijk vooral een investering vanuit een fonds van Torqx is. Daarin hebben ‘private’ investeerders (“pensioenfondsen”) geld belegd om alle aankopen te kunnen doen, met een maximale looptijd van 12 jaar. Gemiddeld is die looptijd volgens Geerts overigens maar 6 jaar en kan er na 12 jaar ook verlengd worden, maar onderdeel van de strategie is uiteindelijk, heel duidelijk, de verkoop van PDG. 

Correctie: mogelijk is de indruk ontstaan dat PDG als bedrijf ‘eindig’ is. Dit is onjuist, alleen het belang en de aansturing ervan vanuit Torqx houdt op, zoals beschreven.

De ambities zijn tot die tijd onverminderd hoog. “In Europa zijn er zo’n zes grote spelers, maar wij willen de nummer 1 van Europa worden”, aldus Geerts. In de komende jaren wordt er daarom nog zeker uitgebreid, zowel geografisch als binnen de bestaande markten. Hoe, waar en wanneer wordt -natuurlijk- niet vooraf gedeeld. 

Geen retail

Tom Beyers, CEO van PDG, maakt één ding duidelijk: PDG zal zelf geen producten aan consumenten gaan verkopen, met uitzondering van wat ze nu online met de vintage parts van CMS doen. Ze blijven zich dus puur focussen op de distributie van aftermarket onderdelen. Dit betekent dat ze niet geïnteresseerd zijn in overname van winkelketens of (bijvoorbeeld) motorkledingmerken. Een helder standpunt, waarmee ze ook ‘hun’ dealers te vriend houden, die zitten immers  niet te wachten op concurrentie door eigen, vaste leveranciers. Later stelt Beyers het verhaal wel iets bij: PDG zal zeker niet een algemene winkel of webshop openen, maar kan in ‘niches’ mogelijk wel aan consumenten gaan verkopen, zoals feitelijk ook al bij CMS gebeurt. Verder wordt duidelijk gemaakt dat niet alle bedrijven in één vorm worden gegoten. Zo houdt elke tak zijn eigen computersysteem en logistiek, al doen ze onderling wel veel zaken met elkaar. Bijkomend voordeel daarvan zou kunnen zijn dat de losse onderdelen zo niet teveel aan elkaar vastgroeien en dus ook weer los te halen zijn, als dat ooit toch de voorkeur krijgt. 

Pijlers

Alle aangekochte bedrijven zijn onder te brengen in drie bedrijfsvormen. De belangrijkste daarvan is de business to business (B2B) aftermarket onderdelendistributie van Hoco Parts NL/UK en Motorcycle Storehouse aan motordealers. Kleinere aangekochte partijen als Motoria, Rino en alle Britse acquisities zijn ondergebracht onder de Hoco-vlag en hielden dus feitelijk op te bestaan, nadat hun klantenbestanden en merkendistributie is overgenomen.

Tweede pijler wordt gevormd door één bedrijf, namelijk Consolidated Motorcycle Spares (CMS) met haar vintage parts uit “new old stock”, oftewel nieuwe, originele merkonderdelen voor oude motoren. Afwijkend hieraan is dat deze wereldwijd online verkocht worden aan consumenten, terwijl PDG, zoals gezegd, juist niet in directe consumentenverkoop zegt te willen gaan. De kennis is er dus duidelijk wel, maar die gaat niet breder ingezet worden, aldus het management. 

De derde afdeling wordt categoriemanagement genoemd, waarmee de fabricage en groothandel van het Belgische DC Afam, van oudsher een accu, kettingwiel- en motorkettingtoeleverancier, wordt bedoeld. Dat gaat samen met distributie van grote partijen aan afnemers als Europese groothandels, grote ketens en webshops, maar ook aan concurrerende partijen als (bijvoorbeeld) Bihr. 

Bihr

De naam van de Franse grootmacht Bihr valt vaker. Zo is PDG geïnitieerd door een voormalige Business Unit Manager van het Belgische Moteo (moederbedrijf van Bihr), die nu partner is bij Torqx. Verder zit Gérald Bihr, zoon van de oprichter en tot 2016 werkzaam binnen het -door Moteo overgenomen- familiebedrijf met zijn achternaam, nu in de advisory board van PDG. Toch zeggen de mensen achter PDG niet voor te sorteren op één mogelijke koper, daarvoor zou het veel te vroeg zijn. 

Zakelijke communicatie

Voor elke uitspraak hierboven geldt natuurlijk dat er altijd zakelijke en strategische belangen zijn, waardoor ontwikkelingen uiteindelijk toch wel eens anders kunnen gaan verlopen dan nu geschetst. Daar komt bij dat zowel Torqx als PDG liever op de achtergrond zaken doen, waardoor externe communicatie (tot nu toe) eigenlijk als ongewenst werd beschouwd. Feit is wel dat het relatief nieuwe bedrijf erg hard groeit en dat alle betrokkenen door heel Europa reizen om met nieuwe partijen te spreken. Meer acquisitienieuws is logischerwijs dan ook te verwachten. Al kan het dan zowel gaan over ‘eten’ als over ‘gegeten worden’, als het uiteindelijk maar financiële groei voor de aandeelhouders oplevert. 

Overnames Powersports Distribution Group

2017: Hoco Parts (NL, B, UK, DK)
2017: Motoria (NL)
2018: DC Afam (B)
2019: CMS (NL)
2019: Rino Trading (B)
2019: Bradbury Bros (UK)
2019: Rob Hunter (UK)
2020: Neo Distribution (UK)
2021: Motorcycle Storehouse (NL)
2021: B&C Express (UK)


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws