Skip to main content

Mylaps Sporttiming neemt 2D Datarecording over

Het Nederlandse Mylaps, vooral bekend van systemen voor sporttiming, neemt de Duitse datarecordingspecialist 2D over. Beide bedrijven zijn werkzaam in de motorsport, in aan elkaar gelieerde werkvelden: Mylaps door met zo’n 300.000 transponders wereldwijd de rondetijden van motorsporters te meten, 2D met dataloggers die alle bewegingen op en aan dezelfde racemotoren te meten en vast te leggen. Een officiële bekendmaking volgt later.

Mylaps

Mylaps, voorheen bekend als AMB, is wereldleider (en bijna monopolist) op het gebied van sporttiming in motorsport. Het bedrijf levert vanuit Haarlem, plus nog een aantal andere locaties in de wereld, de meetsystemen aan circuits en de daarvoor benodigde transponders aan consumenten en circuitorganisaties. Op de circuits betekent dit dat hardware als meetlussen en -systemen, op 80% van alle circuits wereldwijd van Mylaps zijn, waarbij externe tijdmeetbedrijven dan voor de daadwerkelijke timing zorgen.

2D

2D (“Debus & Diebold”) werkt vanuit Karlsruhe aan de voertuigkant, met meetsystemen die voornamelijk erop gericht zijn inzichtelijk te maken wat er op en rondom het voertuig gebeurt. Dit werkt met het gebruik van sensoren om beweging en andere waarden te meten, met opslag (loggen) van het gemeten bereik, waarna de vastgelegde data uitgelezen kan worden. 2D is in de motorsport dan ook vooral bekend om de hoge kwaliteit van de sensoren waarmee de meting gedaan worden, plus de datalogger waarin de verzamelde data opgeslagen wordt. Daarnaast is er de voortdurende ontwikkeling van software om de uitgelezen data te beoordelen.

Tweeweg communicatie

Bij Mylaps wordt momenteel vooral gewerkt aan nieuwe technieken met niet alleen één enkele tijdmeting op één bepaald punt, maar met tweewegcommunicatie tussen de racemotor of -auto aan de ene kant, en racecontrol of een team aan de andere. Daarmee kan (bijvoorbeeld door racecontrol van een circuit) niet alleen continu gezien worden waar alle motoren of auto’s zich op de baan bevinden, maar kan er ook informatie naar het voertuig worden gestuurd.

Artikel gaat verder onder de foto

Denk in dit kader aan nieuwe veiligheidsfeatures als LED-panelen rondom het circuit, die direct een gevaarlijke situatie kunnen aangeven als het systeem merkt dat een motor buiten de baan komt, of te weinig snelheid heeft. Diezelfde waarschuwing kan dan weer in real-time op het dashboard van de racemotor of -auto worden getoond. De aankoop van 2D past naadloos in deze ontwikkeling, door de verzamelde data niet meer alleen op de datalogger op te slaan, maar direct door te kunnen geven.

Tijdwaarneming actieve sporten

Mylaps is overigens niet alleen werkzaam in de motorsport, maar ook in ‘actieve sporten’ als hardlopen, waar het de 100.000 deelnemers aan een marathon van tijdwaarneming kan voorzien. Alle daarvoor benodigde producten, zelfs die 100.000 op een borstnummer geprinte wegwerptransponders, worden in Nederland geproduceerd.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws