Skip to main content

Machtsstrijd rondom KTM verhevigt

Het faillissement van KTM is gelukkig afgewend, maar nu woedt er achter de schermen een strijd om de macht tussen de aandeelhouders, investeerders, schuldeisers en management van moederbedrijf Pierer Mobilty. Over twee weken moet de doorstart van het Europese motormerk weer een cruciale horde nemen, dan vindt er namelijk een algemene vergadering van de aandeelhouders plaats. Die vergadering is wettelijk verplicht omdat de waarde van de aandelen Pierer Mobility onder de helft van de eerdere waarde kwamen. Tot 23 mei 2025 proberen alle betrokken partijen hun belangen zo goed mogelijk te positioneren.

1: Aandeelhouders

De vergadering van aandeelhouders zal om twee belangrijke keuzes draaien. De eerste is de extra inbreng van 200 miljoen euro door de Indiase grootaandeelhouder Bajaj. Daarvan is al 150 miljoen euro naar KTM overgemaakt om de productie op te starten, plus nog eens 50 miljoen aan leningen. Als tweede moet de uitgifte van 150 miljoen aan nieuwe aandelen van € 7,50 per stuk worden goedgekeurd. Voor alle maatregelen geldt dat ze de waarde van de bestaande aandelen verlagen. De prijs van het aandeel Pierer Mobility ging in het afgelopen jaar van € 40 naar zo’n 15 euro nu.

2: Investeerders

Via een gelaagde structuur* aan bedrijven is het Indiase motor- en autoconglomeraat al voor iets minder dan de helft eigenaar van Pierer Bajaj AG, wat weer voor 75% eigenaar van KTM is. Door het ingebrachte kapitaal heeft Bajaj weliswaar meer invloed in Pierer Bajaj gekregen, maar dat betekent niet automatisch meer aandelen in KTM. Bajaj zal dat willen veranderen, ze zijn op dit moment immers de belangrijkste redder van de Oostenrijkse motorfabrikant. Een insider vertelde aan OÖNachrichten zelfs dat er “zonder Bajaj niets gebeurt bij KTM”.

Onbekende investeerder

Naast Bajaj is er volgens financiële media nog een tweede grote investeerder in besprekingen, maar daarvan blijft de identiteit nog steeds onbekend. De namen die in geruchten genoemd worden, variëren van Stephan Zöchling , de mede -eigenaar van Remus die ook in de raad van Commissarissen van Pierer Mobility zit, tot Bombardier Recreational Products (BRP) als eigenaar van Can-Am en het dichtbij KTM gevestigde Rotax.

Mogelijke investeerder zou ook het Chinese CFMoto kunnen zijn, waarmee Pierer/KTM al lang intensief samenwerkt. Opvallend detail hierbij is alleen dat CFMoto in Spanje en Duitsland op zoek schijnt te zijn naar nieuwe distributeurs, een functie die momenteel door KTM wordt ingevuld. Dit duidt eerder op verwijdering dan meer samenwerking.

3: Schuldeisers

Een aantal nationale banken, met name Oberbank en Erste Bank, zijn de grootste schuldeisers uit Oostenrijk zelf. Daarnaast zijn er nog een aantal hedgefunds die schulden hebben ‘opgekocht’, waarvan vóór 23 mei 30% moet worden betaald, als voorwaarde voor de doorstart. Verder zijn er nog de gewone schuldeisers, die variëren van de spreekwoordelijke ‘plaatselijke bakker’ tot de grote leveranciers van motoronderdelen. Daarvoor is 600 miljoen nodig, dit was immers de hoofdvoorwaarde van de doorstart.

4: Management

De laatste tijd is de rol van Stefan Pierer officieel kleiner geworden, maar hij is nog steeds eigenaar van een substantieel deel van de aandelen. Recent werd hij als CEO opgevolgd door Gottfried Neumeister, waarop Pierer zelf zijn rol binnen een ander Oostenrijks bedrijf verstevigde. Daarbij bleek hij genoeg geld te hebben voor een forse investering, die hij samen deed met Red Bull-erfgenaam Mark Mateschitz en de Raiffeisenlandesbank Oberösterreich.

Weer cruciale keuzes

KTM AG bevindt zich de komende twee weken dus alweer in een cruciale periode, met belangrijke deadlines die bepalend zijn voor de toekomst. Het lijkt er vooral op dat het merk KTM blijft bestaan, maar nu moet bepaald worden wie de baas wordt en wat daarvan de gevolgen zijn. Dit zal directe invloed hebben op de productielocaties, modelpolitiek en andere voor motorrijders belangrijke onderdelen van de aantrekkingskracht van het ‘oranje’ motormerk.

*Gelaagde eigendomsstructuur: BA, BAIH, PMAG, KTM

Zoals bij alle grote bedrijven is er boven KTM een gelaagde bedrijfsstructuur, onder andere bestaand uit Bajaj Auto Ltd in India, Pierer Bajaj AG (PBAG), Bajaj Auto International Holdings B.V (BAIH)., Pierer Mobility AG (PMAG) en KTM AG. Volgens insiders ziet de eigendomsstructuur er op dit moment als volgt uit:

– Bajaj Auto International Holdings (BAIH BV, Nederland) is een 100% dochteronderneming van Bajaj Auto Limited – India.
– BAIH BV heeft een belang van 49,9% in Pierer Bajaj AG (PBAG), terwijl PBAG weer 74,94% van Pierer Mobility AG (PMAG) bezit.
– PMAG is 100% eigenaar van KTM AG, waaronder de motormerken KTM, Husqvarna en GasGas vallen. Daarnaast is het (mede-) eigenaar van een serie bedrijven als Designburo Kiska, veringmerk WP en fietsmerk Felt.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws