Skip to main content

Leveringsproblemen motorbranche verergeren: hogere prijzen in 2022

Meerdere importeurs bevestigen aan Nieuwsmotor.nl dat de levering van nieuwe motorfietsen forse vertraging oploopt Eén merk geeft zelfs aan dit jaar helemaal geen motoren meer geleverd te krijgen. Wie op dit moment nog een nieuwe motorfiets wil kopen, is echt aangewezen op de beschikbare voorraad, maar bij een aantal modellen is er gewoon helemaal niks meer. Wie toch iets specifieks wil hebben, moet bij een aantal merken dan ook rekenen op een lange levertijd, waarbij het niet onmogelijk is dat er dan dit seizoen niet meer gereden kan worden. 

Afgelopen april schreven we al over de problemen die toen begonnen te ontstaan met betrekking tot de levering van nieuwe motorfietsen. De meeste importeurs gaven toen aan niet direct in de problemen te zullen komen, maar dat er op bepaalde modellen en/of kleuren een langere levertijd kon zitten. Dat bleek een understatement; sommige merken kunnen bepaalde modellen gewoon helemaal niet meer leveren. Puur kijkend naar de verkoopcijfers, lijkt het traditionele verkoopseizoen misschien juist langer door te lopen, maar een groot deel van de huidige kentekenregistraties komt voort uit een vertraagde levering van eerder bestelde motoren. Een recente belronde langs de Nederlandse importeurs bevestigt het beeld van vertraagde levering, al wordt er niet graag over gesproken omdat men teruglopende koopinteresse vreest.

De leveringsproblemen die de vertragingen veroorzaken, hebben aan de ene kant te maken met het feit dat fabrikanten op dit moment de productie van 2021 modellen afschalen en al druk aan het voorbereiden zijn voor de productie van 2022 modellen. Anderzijds geven importeurs aan, dat er ook echt een tekort is aan verschillende materialen, waardoor bestellingen die nu gedaan worden, lang op zich laten wachten of zelfs niet meer mogelijk zijn. 

Tekort aan chips

Hierbij is het niet zo dat er totaal niets gemaakt kan worden, maar dat bepaalde onderdelen gewoon niet geleverd kunnen worden. ABS modules zijn, door een tekort aan computerchips, op dit moment bijvoorbeeld lastig te verkrijgen. Hierdoor komt het voor dat motorfietsen eigenlijk af zijn, maar de ABS module ontbreekt. Fabrikanten die gebruik maken van externe partijen voor de productie van remmen, zien dat het hele remmechanisme hierdoor niet leverbaar is. Verschillende opties die gebruik maken van halfgeleiders zijn ook lastig leverbaar, zoals elektronica of verlichting. 

Motorbanden

De onderdelenvoorziening voor losse onderdelen lijkt op dit moment nog niet in gevaar. Door de grote voorraden die importeurs aanhouden, is er voor het leveren van onderhoud- en slijtagematerialen nu nog geen sprake van tekorten. Wel is het zo dat motorbanden steeds lastiger leverbaar zijn en dat er hier regelmatig prijsstijgingen doorgevoerd worden. Met name in het sportieve toursegment moet de consument of dealer steeds vaker op zoek naar een alternatief van de oorspronkelijk gewenste motorband. In het adventure-segment beginnen ondertussen dezelfde geluiden te ontstaan, waarbij daar ook steeds vaker gezocht moet worden naar een alternatief voor de favoriete banden.

Importeurs geven nu wel aan, dat wanneer de problemen volgend jaar even heftig aanhouden als nu, de onderdelenvoorziening nog meer in gevaar gaat komen. 

Vooruitzicht 2022

Het algemene beeld is dat de leveringsproblemen zeker tot halverwege volgend jaar aan zullen houden. Feit blijft dan ook dat de meeste importeurs aangeven dat toeleveranciers weliswaar hogere voorraden aanhouden, maar dat er maar één van die toeleveranciers in de problemen hoeft te komen om de bouw van een bepaald model volledig stil te leggen. Zeker omdat een groot deel van de producten uit Azië komt, waar door corona-uitbraken nog regelmatig hele fabrieken stil gelegd worden

Prijsstijgingen

Daarnaast moet er voor 2022 sterk rekening gehouden worden met prijsstijgingen. Bij de introductie van een nieuw model of nieuw modeljaar, volgt bijna altijd een (kleine) prijsstijging. Toch zal de prijsstijging komend jaar groter zijn dan een kleine inflatiecorrectie. Grondstofprijzen zitten immers flink in de lift, waardoor de kostprijs van motorfietsen in sommige gevallen meer dan 10% hoger uitvalt. Dit, in combinatie met de absurde stijging van prijzen voor containertransport, zorgt ervoor dat de marges flink onder druk komen te staan. Dit is zodanig dat fabrikanten genoodzaakt zullen zijn dit door te berekenen naar de consument. 

Op duurdere modellen zal dit minder opvallen, maar met name het goedkope middensegment zal procentueel gezien een stuk duurder worden. Juist het segment waar veel A1 en A2 motorfietsen zich in bevinden, zal hierdoor geraakt worden. Er zijn zelfs enkele importeurs die vrezen voor het tussentijds moeten verhogen van de verkoopprijs, wanneer de grondstof- en transportkosten in dit tempo door blijven stijgen. 

Het lijkt te lonen om nu nog een motorfiets te kopen, maar vraag is dan wel of het gewenste model überhaupt nog leverbaar is. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws