Skip to main content

Grasbaan en oldtimerweekend in Staphorst 24 t/m 26 augustus

Tijdens het laatste bouwvak weekend van donderdag 24 augustus tot en met zaterdag 26 augustus kunnen alle oldtimer en grasbaanfans in den lande de weg naar circuit De Tippe in Staphorst weer opzoeken. De Staphorster Auto, Motor en Bromfiets Club AMBC organiseert weer als vanouds een tweedaags grasbaan programma met op vrijdagavond de beste Nederlandse en buitenlandse deelnemers in de ‘Dutch open Grasstrack’ en op zaterdag een zogenaamde ‘spektakeldag’ waarbij allerlei spectaculaire voertuigen in de piste te zien zijn. Het weekend begint echter al op de donderdagavond als er een grote oldtimerrit wordt gehouden voor auto, motor en bromfiets.

De laatste jaren is het al traditie dat op de donderdag voor het grasbaanweekend de oldtimers het spits afbijten. Een keur aan gemotoriseerde historie op twee, drie en vier wielen zijn deze avond te zien. De deelnemers melden zich vanaf 18.00 uur waarna eenieder de voertuigen kan bekijken. Men begint om 19.00 uur aan een toertocht door de omgeving van Staphorst.
Na afloop is de finish wederom op De Tippe waar de AMBC catering aanwezig is voor een drankje ter afsluiting. Deelname aan de rit is gratis maar de organisatie verzoekt wel om opgave vooraf. Dit kan tot en met woensdag 23 augustus. Kijk op de clubwebsite voor alle info.

Sterkste grasbaan startveld ooit naar Staphorst?

Voorheen stonden de grasbaanraces in Staphorst bekend als de ‘Internationale AMBC grasbaanraces.’ De huidige naam is sinds vorig jaar nu ‘Dutch open Grass-track’. Het gehele evenement is nu een open Nederlands kampioenschap waarbij in de befaamde specialklasse en de zijspanklasse ook Internationale rijders aan de start komen.
De uitvoering van dit jaar in Staphorst kan echter wel eens het sterkste startveld sinds jaren opleveren. In zowel de specialklasse solo alswel de zijspannen zijn namelijk de Europese finales reeds verreden. In het Duitse Werlte prolongeerde Romano Hummel uit Hoogkerk zijn Europese titel. Hij werd vergezeld op het podium door de Engelse rijders Chris Harris en Andrew Appleton. De hoop van de Staphorster organisatie is dat de gehele top drie naar Staphorst komt.
Op een prachtige vierde plaatse eindigde in Werlte de Balkbrugse MAC van Dedem clubrijder Dave Meijerink. Dave is tevens de leider in de Dutch open tussenstand na drie verreden wedstrijden en zal dus zeker in Staphorst zijn leiding willen verdedigen. Ook Winschotenaar Mika Meijer zal zijn uiterste best doen om zijn titelaspiraties in leven te houden. Hij staat momenteel tweede achter Meijerink. Europees kampioen Hummel stond na twee races aan de leiding maar miste de derde en is nu gezakt naar plaats drie. Ook hij maakt echter nog steeds kans op de titel.
Omdat de finalewedstrijd van Dutch open kampioenschap meteen de dag na Staphorst wordt verreden in het Groningse Uithuizen kan er nog veel veranderen. De voortekenen wijzen er echter op dat veel Europese grasbaantoppers op 25 augustus de races in Staphorst meepikken om dan de volgende dag de seizoensfinale in Uithuizen bij te wonen.

Europese zijspantop ook weer in Staphorst

Voor de zijspannen geld hetzelfde als voor de solo’s. Hun Europese finale was onlangs op 12 augustus in het Duitse Bad Hersfeld. Kampioen werd het Duits/ Nederlandse duo Markus Brandhofer met Sandra Mollema gevolgd door het Britse tweetal Mitch Godden en Paul Smith en het Nederlandse duo Wilfried Detz en Bonita van Dijk. In de Dutch open tussenstand staat Wilfried Detz bovenaan gevolgd door de Engelsman Godden die ooit nog lid van de motorclub AMBC was. Hij zal dus vermoedelijk nog wat extra aanmoedigingen van het Staphorster publiek krijgen.. Er zit slechts 5 punten verschil tussen deze twee kemphanen dus er mag spanning verwacht worden. De top tien van de Dutch open tussenstand bevat verder enkele Deense, Duitse, Franse en Engelse combinaties dus ook hier kunnen we spreken van een zeer internationaal en sterk veld.

Overige klassen in het vrijdagavond programma

Behalve de Dutch Open komen er nog enkele andere klassen in Staphorst aan het startlint. Zo hebben we de 125cc Specials die een wedstrijd om het Nederlands kampioenschap rijden. Verder nog de shorttrack 250 en 500cc en de inmiddels in het dorp bekende regioklasse. Hierin komen alleen plaatselijke coryfeeën en clubleden aan de start. Prachtig dat deze coureurs ook weer voor een volle bak publiek mogen strijden.

Tijdschema vrijdagavond, vertier buiten de baan en andere informatie

Het wedstrijdprogramma begint op vrijdag om 16.30 uur met de trainingen. Om 19.00 uur zal de eerste heat van start gaan in het avondprogramma. Wilt u de rijders eens zonder helm zien, kom dan iets eerder want om 18.45 uur is de opening van het evenement gevold door de rijderspresentatie.
De races zijn weer bij kunstlicht dus hoe later op de avond hoe mooier de sfeer wordt. De organisatie meld nog dat er dit jaar een compleet nieuwe lichtinstallatie aanwezig is zodat de problemen van vorig jaar tot het verleden behoren. Destijds kon het programma niet worden afgewerkt nadat dit enige tijd stil had gelegen wegens hevige regenval. Toen uiteindelijk de races hervat konden worden bleek het te donker te zijn en kon de lichtinstallatie niet voor voldoende licht zorgen. Weersomstandigheden zijn altijd overmacht maar verder lijkt niets een prachtig grasbaan evenement in de weg te staan.
Na afloop van de races kan iedereen zich ook nog prima vermaken. In de feesttent zullen na de races DJ Macho BV te zien zijn en de Vinnie en Rupert show. Vanaf 21.30 uur is de entree voor het gehele terrein vrij dus ook voor de feesttent.

Zaterdag grasbaan spektakel dag Staphorst!

Naast de Dutch Open Grasstrack van vrijdagavond, is er ook een prachtig programma voor de zaterdag in elkaar gezet. Op zaterdag 26 augustus zullen namelijk de volgende klassen aan de start verschijnen tijdens de zogenaamde grasbaan spektakeldag

  • Flattrack (Vintage , Sunday cup, Thunderbike & Open klasse)
  • 50cc classic grasbaan
  • Gazonmaaierraces
  • Regioklasse grasbaan: Hobby en Superklasse
  • Brommerklasse

De term spektakeldag gaat zeker op voor de gazonmaaierraces. Deze mini- trekkers die normaliter gebruikt worden om grote gazons spik en span te houden zijn omgebouwd tot rasechte racemonsters. Er wordt gereden in twee klassen, de super- standaard en de special klasse. In de super- standaard zien we maaiers met een vermogen van maximaal 22 pk maar in de special klasse worden de originele gazonmaaier motoren vervangen door bijvoorbeeld viercilinder motorfiets blokken met soms 100pk. Hier kun je dus met recht spektakel verwachten.
De flattrack races zijn van origine afkomstig uit Amerika. Veel Amerikaanse wegrace coureurs hebben hun vaardigheden geleerd in het flattrack racen. De races worden normaliter op banen met een harde ondergrond gereden zodat er gegleden en gedrift kan worden. Hoe zich dit gaat verhouden op het Staphorster gras gaan we zien deze zaterdag maar ook hier mogen we zeker weer spektakel verwachten.

Verder aan de start op zaterdag de brommerklasse, een 50cc classic grasbaan en ook hier, net als op vrijdagavond, enkele regioklassen met plaatselijke rijders. Deze zaterdag zijn dat de hobbyrijders en de superklasse. Dit zijn dus de echt snelle kanonnen die normaal bij de AMBC op de crossbaan ’t wiede gat actief zijn. De organisatie melde deze week dat er nog enkele startplaatsen beschikbaar zijn in de regioklassen maar dat haast geboden is als men nog mee wil doen. Alle info over hoe in te schrijven staat op de grasbaanpagina op de AMBC website.

Inschrijving voor de Flattrack klassen en classic 50cc grasbaan

Tijdens de AMBC Spektakeldag op zaterdag 26 augustus staan ook de prachtige classic grasbaanmotoren aan de start met onder andere de befaamde Gebben Kreidlers. Deze dag zal de 50cc Classic grasbaan in twee klassen om de prijzen gaan strijden, namelijk in een A- en B-groep. Er zijn nog een aantal startplaatsen beschikbaar in beide klassen, wil je zeker zijn van deelname geef je hiervoor dan op bij: Theun Veldhuizen op nummer 06-39113650. Ook bij de flattrack klassen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijving hiervoor gaat ook via de AMBC website. Voor de gazonmaaierraces zijn de deelnemers al bekend via de organisatie van gazonmaaierracen.nl en deze klasse is dus al vol.

Deze zaterdag zal er gereden worden onder de vlag van motorsport organisatie MON. Voor deelnemers die niet in het bezit zijn van een geldige MON licentie, je kunt ’s ochtends tijdens de aanmelding een dagpas kopen. Kosten van deze pas voor de brommerklasse is €10,- en voor de overige klassen is dat €15,-

Deze laatste dag van het Staphorster grasbaanweekend is er ook volop vermaak voor kinderen aanwezig. Er is een heus kinderplein met o.a. een grote zandbak en springkussen. De entree en het parkeren is gratis. Met deze twee prachtige dagen grasbaan en een mooie oldtimerrit hoopt de AMBC er een mooi motorsport weekend van te maken.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws