Skip to main content

Zuiderdijk Hoorn-Enkhuizen weer open voor motoren

De Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen gaat in de weekenden weer open voor motorrijders: de Raad van State heeft de in mei 2021 ingevoerde motorweekendafsluiting geschorst. Een glansrijke overwinning voor de MAG én voor motorrijdend Nederland. Aanstaande zaterdag organiseert de MAG gelijk een heropeningsrit over de dijk.

Heropeningsrit: zaterdag 22 juni 2024, 12:00 uur

Aanstaande zaterdag organiseert de MAG samen met de regionale motorclubs MC West-Friesland en Route 506 een heropeningsrit. Deelnemers welkom! We vertrekken om 12:00 bij de McDonald’s Hoorn, Kleine Wijzend 1, 1647 DT Berkhout. Op de plaats van het eerste – mogelijk al verwijderde – verbodsbord knippen we het lint door. De rit eindigt rond 13:00 bij Reggie’s Snackhouse, Sluisweg 4A, 1601MB Enkhuizen.

Subjectieve klachten

De rechtbank was in het hoger beroep niet mals in haar oordeel over het verkeersbesluit. De gemeente heeft geen inzicht kunnen geven in de hoeveelheid klachten waar de afsluiting op gebaseerd was, wist niet van wie de klachten afkomstig waren en waar precies over geklaagd was. Ook was het verkeersbesluit niet door verkeerskundige stukken onderbouwd. Verder zijn naar het oordeel van de rechtbank “de (subjectieve) klachten van omwonenden over motorfietsen op de Zuiderdijk in het evaluatierapport niet geobjectiveerd, maar slechts door middel van een enquête vastgelegd. […] Het college had geluidsmetingen moeten uitvoeren en moeten onderzoeken of die metingen kunnen leiden tot de conclusie dat motorfietsen te veel geluid op de Zuiderdijk produceren.”

Opnieuw beoordelen

Het bezwaar dat de MAG al in 2021 tegen de afsluiting aantekende, is volgens de Raad van State onterecht afgewezen. Drechterland moet ons bezwaar nu binnen zes maanden opnieuw beoordelen. Daartoe moet de gemeente eerste nulmetingen uitvoeren. Zonder metingen die uitwijzen dat motorfietsen ter plekke teveel geluid produceren, kan er geen sprake zijn van een afsluiting. Dat is een belangrijk element van deze uitspraak: het wordt wegbeheerders zo knap lastig gemaakt om wegen voor motorrijders af te sluiten. Vanzelfsprekend kan de MAG tegen het nieuw te nemen besluit van de gemeente direct weer in beroep gaan.   

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws