Yamaha blijft FJR1300A aan Koninklijke Marechaussee leveren

De Koninklijke Marechaussee schaft 172 nieuwe patrouille motorfietsen aan. Vanaf volgend jaar stroomt de nieuwe Yamaha FJR 1300A gefaseerd in. De nieuwe motorfiets is een doorontwikkeling van de Yamaha FJR1300K die de Koninklijke Marechaussee nu gebruikt. De nieuwe Yamaha FJR1300A is meer gestroomlijnd, heeft een hoger verstelbaar windscherm en een bredere kuip dan zijn voorganger. De motor is voor de specifieke taken van de Koninklijke Marechaussee, zoals Mobiel Toezicht Veiligheid en begeleiding van militaire colonnes, op maat gemaakt.

Beproeving tot het uiterste
“We hebben de motorfiets tot het uiterste beproefd. En dat moet ook wel, want dat gebeurt ook in de praktijk”, blikt Adjudant René Evers (senior medewerker sectie Logistieke Diensten en voorzitter van de gebruikersgroep Motoren) terug op de proof of concept. “Als je een auto tijdens een controle vanuit stilstand snel moet inhalen, vraag je het uiterste van de motorfiets.” De topsnelheid, acceleratie, rechtuit stabiliteit en handling zijn daarom uitgebreid getest. Tevens zijn er diverse temperatuurstesten uitgevoerd om de inzetbaarheid tijdens extreme weersomstandigheden te beproeven.

Aantallen
Van de 172 nieuwe motorfietsen die de Koninklijke Marechaussee gaat gebruiken zijn er 130 bestemd voor operationele taken zoals het Mobiel Toezicht Vreemdelingen, het begeleiden van transporten (militaire colonnes) en hoogwaardigheidsbekleders en het uitvoeren van politietaken op burgerluchthavens. Twaalf motoren zijn tot in de kleinste details uitgerust om speciale transporten te begeleiden en dertig stuks zullen er in duo- en enkelzit uitvoering ingezet gaan worden voor opleidingsdoeleinden.

Langdurige samenwerking
“Al vanaf 2006 werken de Koninklijke Marechaussee en Yamaha Motor Nederland naar ieders tevredenheid samen. Deze nieuwe gunning is een mooie beloning voor de bewezen kwaliteit van onze producten en de prettige onderlinge samenwerking”, aldus Ton van Geenhuizen – Country Manager Yamaha Motor Nederland. Gedurende de nieuwe tenderperiode (in dit geval 7 jaar) zal Yamaha Motor Nederland volledig verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van alle onderhoudswerkzaamheden (preventief en correctief) aan de 172 Yamaha FJR1300A motorfietsen. Om dit te realiseren heeft de Koninklijke Marechaussee tevens een R.O.B. onderhoudsovereenkomst (Reparatie, Onderhoud en Banden) met Yamaha Motor Nederland afgesloten. De gestelde onderhoudswerkzaamheden zullen uitgevoerd worden door het Nederlandse Yamaha dealernetwerk.

Ook in het buitenland succesvol
Bij een groeiend aantal overheidsdiensten over de gehele wereld, is de Yamaha FJR1300A een van de meest gebruikte modellen, onder andere in Spanje, Portugal, Engeland, Ierland, België, IJsland, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en de Tsjechische Republiek. Ook wordt de FJR1300 in meerdere landen ingezet als ambulancemotor.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief