Skip to main content

Nieuw: 2024 Sport Heritage uitvoering XSR900 GP

Een mix van nostalgisch design en de nieuwste technologie

De Sport Heritage-serie is een eerbetoon aan enkele van de meest iconische motorfietsen uit de rijke geschiedenis van Yamaha door nostalgisch design te combineren met het allernieuwste op het gebied van hoogwaardige motorblokken en chassistechnologie.

Elk XSR-model ontleent inspiratie en ontwerpkenmerken aan enkele van de belangrijkste motorfietsen die Yamaha in zijn 68-jarige geschiedenis heeft gebouwd, maar doet geen concessies aan de hedendaagse prestaties door deze tijdloze schoonheid te combineren met baanbrekende rijtechnologie.

Racen zit in het DNA van Yamaha. Yamaha Motor Company heeft vanaf het begin meegedaan aan motorraces en deze gewonnen, waarbij de grenzen van mens en machine werden opgezocht. Yamaha’s allereerste motorfiets, de YA-1, won de Mount Fuji Ascent Race in 1955, kort nadat het bedrijf was opgericht.

Sindsdien heeft Yamaha talloze overwinningen behaald op alle niveaus, van lokale amateurraces tot de hoofdklasse van de Grand Prix.

De XSR900 werd voor het eerst uitgebracht in 2016 en bevatte lange tijd subtiele hints naar Yamaha’s raceverleden. In 2021 ging de nieuwste generatie XSR900 nog een stap verder met duidelijke designaccenten die afkomstig waren van de racemachines van de jaren ’80 en ’90, terwijl hij zijn positie als historische roadster behield.

Voor 2024 maakt de knipoog naar Yamaha’s racetraditie een nieuwe sprong met de introductie van de nieuwe XSR900 GP, die een eerbetoon is aan enkele van de meest gevierde racemachines uit Yamaha’s roemruchte verleden op een manier die nooit eerder is vertoond in het Sports Heritage-assortiment.

Door de nostalgie van de Grand Prix uit de jaren 80 te combineren met de allernieuwste technologie, waaronder de iconische, koppelrijke 890 cc CP3-motor, de van de R1 afgeleide zesassige IMU en de hellingshoekgevoelige rijhulpmiddelen, belichaamt de XSR900 GP de racegeschiedenis van Yamaha zonder in te boeten aan moderne prestaties. 

Het ‘Gouden tijdperk’ van Grand Prix racen

Yamaha deed voor het eerst mee aan een wereldkampioenschap wegrace tijdens de Grand Prix van Frankrijk.

De eerste titel in de hoofdklasse werd door Yamaha behaald in de jaren 70, met Giacomo Agostini, en later in dat decennium volgden er nog meer kampioenschappen.

Maar het was in de jaren 80 dat Yamaha zijn nalatenschap veiligstelde in wat bekend zou worden als het ‘Gouden tijdperk’ voor Grand Prix racen. King’ Kenny Roberts reed op zijn YZR500 naar een derde achtereenvolgende titel in 1980, maar na dat succes beleefde Yamaha een paar zware seizoenen in de strijd om de suprematie met zijn rivalen.

Dit leidde tot een heroverweging van de aanpak, waarbij de focus werd verlegd naar het ontwikkelen van racemotoren met prioriteit voor het gevoel van de rijder voor de machine.

V4-motorblok

Deze nieuwe strategie legde niet alleen de basis voor verder Grand Prix-succes (Yamaha won tussen 1984 en 1992 zes 500 cc Grand Prix-titels), maar de technologie die in deze periode werd ontwikkeld, bepaalt nog tot de dag van vandaag de toekomst van de productiesportmotorfiets.

Nadat ze in 1982 waren overgestapt op een slankere V4-motor, richtten de technici van Yamaha zich op het ontwikkelen van een frame waarin deze krachtbron kon worden ondergebracht. Het idee was een frame te maken met dezelfde breedte als het V4-motorblok, dat het motorblok als het ware als een kooi zou omhullen.

Dit markeerde de geboorte van wat het iconische Deltabox-frame zou worden, dat voor het eerst te zien was in de YZR500 OW61 Grand Prix-machine uit 1982. De Deltabox, die uitstekende stijfheid en feedback bood, precies waar de rijder dat het meest nodig had, betekende zo’n belangrijke stap voorwaarts dat Yamaha deze slechts drie jaar later voor het eerst introduceerde in een productiemodel. Dat was de TZR250, die de kenmerken van de YZR-fabrieksracemachine naar de weg bracht.

En nu, 40 jaar later, vormt het Deltabox-frame nog steeds het hart van veel Yamaha-motoren, waaronder de nieuwe XSR900 GP.

Kleuren die doen denken aan de Rainey-jaren

De XSR900 GP, getooid in een van de meest iconische Yamaha Grand Prix-kleuren aller tijden, is verkrijgbaar in een historische kleurstelling die is geïnspireerd op de machines waarmee rijders als Wayne Rainey meerdere 500 cc Grand Prix-wereldkampioenschappen behaalden in de jaren 80 en begin jaren 90, compleet met authentieke gele nummerplaten op zowel voor- als achterkuip.

Het chassis in Deltabox-stijl en de swingarm zijn afgewerkt in zilverkleur om beter het tijdperk van de prototypes uit de jaren 80 op te roepen en het karakter van het frame in Deltabox-stijl zelf te benadrukken.

Sportiever rijden, Clip-on stuur in racestijl

Een apart ‘clip on’-stuur draagt bij aan de cockpit in racerstijl en biedt een sportievere rijervaring.

Het herziene stuur verandert de zithouding drastisch ten opzichte van de XSR900, waardoor de rijder verder naar voren op de machine komt te zitten in een sportievere zithouding. Daardoor neemt de belasting op de voorkant toe om het preciezere gevoel te bieden dat verwacht wordt van een machine in racestijl.

Aangezien het model echter niet puur is gericht op racen of circuitrijden, is ervoor gezorgd dat de rijpositie niet te veel naar voren helt, maar juist een balans biedt waarvan op de weg kan worden genoten zonder ongemak. Het comfort wordt benadrukt door een dikkere, meer ondersteunende zitting.

De gegoten aluminium voetsteunen zijn verstelbaar in twee verschillende standen, maar worden af fabriek geleverd in de bovenste stand om de sportievere rijpositie te benadrukken.

Afgestemde stijfheid

Om de extra belasting aan de voorkant van de machine op te vangen, als gevolg van de meer voorwaartse rijpositie, zijn de gebieden rond het frame van de XSR900 GP speciaal afgestemd om stabiliteit in bochten te optimaliseren. Het subframe is ook versterkt ten opzichte van dat van de XSR900.

Om verder aan te sluiten bij deze door de voorkant geleide rijstijl, is de XSR900 het enige CP3-model met een aluminium stuurpenas. Die past de stijfheid in het stuurgedeelte aan voor een betere balans tussen het vaak tegenstrijdige gevoel van lichtheid en stabiliteit bij het veranderen van richting of bij snel afremmen. 

In combinatie met de lichtgewicht Spinforged velgen en de nieuwe Bridgestone Battlax Hypersport S23 banden kan de rijder de XSR900 GP precies en met zelfvertrouwen plaatsen waar hij wil.

Krachtige remmen en vering

In lijn met de mantra van het combineren van de stijl van gisteren met moderne technologie, is de XSR900 GP uitgerust met het nieuwste op het gebied van vering‑ en remcomponenten.

De KYB upside down-voorvork is volledig instelbaar voor voorspanning, ingaande demping en uitgaande demping, zodat de ideale afstelling kan worden gevonden voor het gevoel van de voorkant. De link-type achterwielophanging bedient een naar voren gebogen, volledig instelbare KYB schokdemper die vrijwel uit het zicht is gehouden om de slanke en sportieve prestaties aan de achterkant te behouden. Dankzij de externe instelling van de voorbelasting laat het rijden zich eenvoudig aanpassen.

Een Brembo voorrem met radiale hoofdcilinder onderstreept de geavanceerde specificaties van de motorfiets en ondersteunt zijn sportieve potentieel, terwijl de remslangen zijn geoptimaliseerd voor een betere remcontrole bij sportiever rijden, met name bij zwaardere remkrachten.

Yamaha Ride Control (YRC)

Om de mix van nostalgische stijl met de nieuwste high-performance technologie te behouden, kunnen XSR900 GP-rijders hun rijervaring aanpassen via Yamaha Ride Control (YRC). Voor eenvoudiger gebruik zijn de vermogenskarakteristieken van het motorblok en de rijhulp geïntegreerd, zodat het elektronische interventieniveau snel kan worden aangepast aan de voorkeuren van de rijder en de wegomstandigheden.

Drie vooraf ingestelde geïntegreerde rijmodi, ‘SPORT’, ‘STREET’ en ‘RAIN’, beschikken over fabrieksinstellingen met verschillende interventieniveaus voor verschillende omstandigheden. Deze worden aangevuld met twee custom-instellingen, waarmee de rijder handmatig zijn eigen vermogens- en interventie-instellingen kan selecteren voor de verschillende elektronisch geregelde, hellingshoekgevoelige rijhulpsystemen – die allemaal met een smartphone kunnen worden ingesteld via de MyRide-app.

5″ TFT-scherm met volledige connectiviteit

Een nieuw 5-inch TFT-kleurenscherm is ondergebracht in de cockpit in retro-stijl. Terwijl rijders kunnen kiezen uit vier verschillende thema’s voor verschillende denkwijzen, wordt de rijervaring uit die tijd echt versterkt door een traditioneel toerenteller-thema in analoge stijl, geïnspireerd door racemotoren van weleer.

Voor een verrijkte rijervaring is smartphoneconnectiviteit standaard op de XSR900 GP via een ingebouwde Communication Control Unit (CCU). Hierdoor kunnen rijders tijdens het rijden verbonden blijven door hun smartphone met hun machine te koppelen via de gratis MyRide Link app. Naast de meldingen van oproepen en berichten op het 5″ TFT-scherm wordt een nieuwe dimensie aan de rit toegevoegd door de mogelijkheid oproepen te beantwoorden en naar muziek te luisteren via een Bluetooth headset. Eenmaal verbonden, kunnen rijders ook gebruik maken van het geïntegreerde Garmin StreetCross navigatiesysteem dat Turn-By-Turn navigatie weergeeft op het 5″ TFT-dashboard.

Ook is er de optie om externe apparaten van stroom te voorzien via de nieuwe USB Type C-aansluiting vlakbij het dashboard.

Nieuwe ergonomische schakelaars

Nieuwe geïntegreerde stuurschakelaars stellen de rijder in staat het bredere scala aan functies van de nieuwe XSR900 GP te bedienen, waaronder smartphoneconnectiviteit, navigatie en rijmodi, evenals het opvragen van de verschillende menu-opties.

Ze hebben een duidelijk, logisch en eenvoudig ontwerp: de vorm, beweging en ergonomische indeling van de knoppen zijn ontworpen met intuïtieve bewegingen in gedachten, wat betekent dat rijders de verschillende functies met gemak kunnen doorlopen.

Om het navigeren op drukke wegen te vergemakkelijken, laat een zachte klik op de richtingaanwijzerschakelaar de richtingaanwijzers drie keer knipperen voor gebruik bij het wisselen van rijstrook of wanneer slechts een korte indicatie nodig is. Als de schakelaar volledig wordt ingedrukt, blijft de richtingaanwijzer continu knipperen tot er 15 seconden verstreken zijn en de motorfiets meer dan 150 meter heeft afgelegd.

Een nieuwe ESS-functie (Emergency Stop Signal) reageert op plotseling remmen door de alarmlichten in te schakelen om weggebruikers achter de motorfiets te waarschuwen als er in een noodsituatie bij hoge snelheid wordt geremd.

Extra ondersteuning van geavanceerde zesassige IMU met hellingshoekgevoelige rijhulp

De hightech zesassige IMU van de XSR900 GP is rechtstreeks ontwikkeld op basis van de elektronische systemen van de R1 en meet voortdurend de acceleratie in de richtingen vooruit-achteruit, omhoog-omlaag en links-rechts, evenals de hoeksnelheid over de X-as (roll), Y-as (pitch) en Z-as (yaw) van de motorfiets.

De zesassige IMU kan in realtime gegevens verzenden naar de ECU, waaronder het hellingshoekgevoelige tractioncontrolsysteem (TCS), het Slide Control Systeem (SCS) en een Lift Control Systeem (LIF) en Brake Control (BC) systeem op het voorwiel.

De XSR900 GP is ook het eerste Sport Heritage-model dat is uitgerust met het Quick Shift Systeem van de derde generatie. Dat verbetert het rijgedrag door naast de standaardfunctionaliteit ook terugschakelen zonder koppeling tijdens accelereren en bij opschakelen zonder koppeling tijdens vertragen mogelijk te maken.

Technische kenmerken

 • Opvallend ontwerp dat doet denken aan Grand Prix-racers uit de jaren 80 en 90
 • Nieuw 5″ TFT-kleurenscherm met connectiviteit
 • Hoogwaardige, volledig instelbare KYB-wielophanging voor en achter
 • Nieuw ontworpen clip-on stuur en stuurschakelaars
 • Deltabox-chassis met optimale stijfheid
 • Comfortabel hoofdzadel, nieuwe zijpanelen en afneembare zadelhoes
 • Nieuwe stijl en positionering van voetsteunen
 • Yamaha Ride Control YRC en 6-assige IMU
 • Cruisecontrol, Quick Shift Systeem van de derde generatie en A&S-koppeling
 • EU5+-conform geavanceerd CP3 890 cc motorblok met hoog koppel
 • Yamaha Spin Forged-velgen met Bridgestone Battlax Hypersport S23-banden

Kleuren, beschikbaarheid en prijs

De nieuwe XSR900 GP zal verkrijgbaar zijn in twee kleuren: Legend Red en Power Grey. Leveringsdata naar Europese dealers en prijzen variëren per regio, dus neem contact op met de nationale Yamaha-distributeur voor volledige informatie.

Ga voor meer informatie over originele Yamaha-accessoires en -kleding of MyGarage naar www.yamaha-motor.nl

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws