Skip to main content

Koninklijke Marechaussee begint test BMW K1600 motoren

De Koninklijke Marechaussee begint met het testen van nieuwe motoren van het type BMW K1600GT-p. Deze stap volgt omdat de huidige Yamaha FJR1300-motoren het einde van hun levensduur hebben bereikt.

In een eerdere fase heeft de Marechaussee civiele versies van zowel de BMW R1250 als de K1600GT getest. Hieruit bleek de K1600GT aan alle eisen te voldoen. In de komende periode worden daarom twee motoren van dit type uitgebreid in de praktijk getest.

Nieuwe motorkleding

In juni vorig jaar zijn de motorrijders van de Marechaussee al overgegaan op nieuwe gele High Visibility-kleding, waardoor zij veel beter zichtbaar zijn in het verkeer.

Update 12 februari 2024 – Persbericht BMW Motorrad Nederland: “BMW Motorrad ontwikkelt de K 1600 GT-p voor de Koninklijke Marechaussee”

Bij BMW Motorrad Nederland in Rijswijk zijn dinsdag 6 februari twee speciaal geprepareerde exemplaren van de BMW K1600GT-p gepresenteerd aan de Koninklijke Marechaussee. Beide prototypes worden de komende periode aan een uitgebreid testprotocol onderworpen, om ze verder af te stemmen als onderdeel van de offerte aanvraag voor levering van c.a. 185 patrouillemotorfietsen op basis van de BMW K1600GT-p. De Koninklijke Marechaussee zal die inzetten voor begeleidings- en controletaken.

De motorfietsen zijn speciaal afgestemd op het specifieke gebruik door de Koninklijke Marechaussee. Ze zijn het resultaat van een intensief ontwikkelingstraject om de BMW K1600GT-p te voorzien van alle specifiek benodigde apparatuur voor het uitoefenen van hun taken. In dit ontwikkelingstraject is nauw samengewerkt met een specialist op dit gebied: HSC te Nieuw-Vennep.

Aan dit gehele traject is een selectie voorafgegaan op basis van een programma van eisen van het Ministerie van Defensie. Daarbij werd geconcludeerd dat alleen motorfietsen van BMW Motorrad kunnen voldoen aan de technische eisen. Bovendien bleek enkel de BMW K1600GT-p geschikt voor het uitvoeren van de hoofdtaken van de Koninklijke Marechaussee.

Begeleiding van bijzonder vervoer en controles

Voor met name de begeleidingen en controles zijn een hoge topsnelheid en een snelle acceleratie essentieel. Met een maximaal koppel van 180 Nm bij slechts 5.250 tpm is een zeer alerte reactie op het gas, ook bij lage toerentallen, bij de BMW K1600GT-p verzekerd. De geavanceerde 1.649 cc 6-cilinder-in-lijnmotor blinkt bovendien uit in souplesse over het hele toerenbereik. Het maximale vermogen bedraagt 118 kW (160 pk) bij 6.750 tpm.

“Wij zijn uiteraard trots deze motorfietsen aan de Koninklijke Marechaussee te mogen leveren”, aldus Tom Crooijmans, Head of BMW Motorrad Nederland. “De in- en opbouw is zorgvuldig uitgevoerd door onze exclusieve partner, HSC te Nieuw-Vennep en in nauw overleg met de professionals van de Koninklijke Marechaussee. BMW Motorrad en onze voltallige dealerorganisatie  zijn ook betrokken bij het onderhoud van de motorfietsen. In feite omvat de overeenkomst een totaalpakket zodat de Koninklijke Marechaussee en de berijders volledig ontzorgd worden en optimaal gebruik kunnen maken van deze speciale BMW K1600GT-p. Ik ben ervan overtuigd dat de motorrijders van de Koninklijke Marechaussee weer vol vertrouwen en veel plezier hun werkzaamheden in de komende jaren kunnen uitvoeren.”

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws