Skip to main content

WMX fenomeen in wording Lotte van Drunen wint GP van Galicië

Wie het WMX (wereldkampioenschap motorcross voor vrouwen) een beetje volgt. heeft het allang gezien: de Sliedrechtse Lotte van Drunen (16) is een serieuze kandidaat voor de titel. Afgelopen weekend (11 t/m 13 mei) won ze de grote prijs van Galicië. Na drie race-weekenden dit jaar voert ze het deelnemersveld aan na een tweede plaats in de GP van Spanje en een eerste plaats in de GP van Sardinië.

Vorig jaar wist Lotte nog knap als derde te eindigen in het klassement van de WMX met haar (privé ingeschreven) Kawasaki. Ook zagen we haar toen in Arnhem de dubbele winst pakken. Daarnaast wist ze ook alle wedstrijden in de EMX (Europees Kampioenschap Motorcross voor vrouwen) te winnen. Voor 2024 heeft ze een plek in het De Baets MX team op een Yamaha.

WMX kalender 2024

De kalender voor 2024 telt in totaal 14 wedstrijden verdeeld over 7 weekenden. Met de eerste drie ronden achter de rug ziet het Kampioenschap er nog als volgt uit:

  • Duitsland – Teutschenthal 1 – 2 Jun
  • Italië – Maggiora 15 – 16 Jun
  • Nederland – Arnhem17 – 18 Aug
  • Turkije – Afyonkarahisar 7 – 8 Sep

MXGP

In de jaren voorafgaand aan haar WMX debuut reed Lotte van Drunen veelal tegen de jongens in diverse kampioenschappen. Dit deed ze zeker niet onverdienstelijk, in 2022 wist ze bijvoorbeeld het Open Nederlands Kampioenschap te winnen als 14-jarige tegen 17-jarige jongens. De verschillen met ‘de mannen’ van de MXGP (wereldkampioenschap motorcross) en de WMX zijn op het moment nog erg groot. Zo zijn er in de MXGP drie keer zoveel wedstrijden verspreid over een veel groter gedeelte van de wereld. Van Drunen pleitte vorig jaar samen met andere dames uit de WMX voor meer wedstrijden en een uitgebreidere kalender. Uiteindelijk ging het kampioenschap in 2024 naar 7 race-weekenden en 14 wedstrijden tegenover 6 race-weekenden in 2023. Het is misschien helemaal niet gek, dat als Lotte de kans krijgt, we haar aan de start zien verschijnen van een MXGP. Zelf heeft ze al meermaals aangegeven dat dit best moet kunnen, als ze kan beschikken over hetzelfde materiaal.

Hoofdfoto: Facebookpagina Lotte van Drunen

Overige foto’s: Nieuwsmotor.nl archief 2023

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws