Skip to main content

Verzekeraars stellen strengere eisen aan keyless motorfietsen

In Nederland komt er een aanvullend keurmerk voor motoren met zogenaamde keyless contactsleutels, die extreem diefstalgevoelig blijken te zijn. Zonder dat keurmerk kunnen verzekeraars een voertuig weigeren te verzekeren, wat ook geldt voor motorfietsen, zo bevestigt het Verbond van Verzekeraars aan Nieuwsmotor. Keyless toegangsmodules hebben geen fysieke sleutel, maar zenden vanuit een soort kastje of creditcard-achtige unit een herkenningssignaal uit, wat door de motor wordt herkend, waarop deze te starten is en er weggereden kan worden. Bij diefstal wordt de reikwijdte van dit signaal met een soort versterker groter gemaakt, waarop het voertuig registreert dat de keyless module in de buurt is en dus zo te starten valt. Dit blijkt dus ook voor motorfietsen dermate riskant, dat de verzekeraars nu de technische eisen ervan aanscherpen. 

In Nederland gebruiken (motor)verzekeraars het CCV Keurmerk Voertuigbeveiliging vaak als voorwaarde voor het verzekeren van motorfietsen. Daarin staat vanaf 1 januari 2021 een aanvullende clausule voor nieuwe motoren, waarin geëist wordt dat de sleutel van ‘diefstalgevoelige modellen’ na vijf minuten in een ‘slaapstand’ gaat. Vaak gelden voor deze motoren overigens ook andere regels voor sloten, alarm of binnen stallen. Door de nieuwe techniek wordt het na vijf minuten onmogelijk het draadloze keyless-signaal te versterken, eenvoudigweg omdat dit niet meer uitgezonden wordt door de keyless toegangsmodule. Dit moet voorkomen dat de eigenaar ergens in de omgeving buiten het zicht is, terwijl zijn versterkte sleutelsignaal ervoor zorgt dat zijn motorfiets zo weg kan rijden. Wel lijkt het met deze aanpassing nog steeds zo dat slimme motordieven alsnog binnen vijf minuten kunnen toeslaan, als de motorrijders even ergens naar binnen loopt. 

Dat is niet de enige manier die wordt toegestaan om verzekerbaar te blijven. Er mag op de motor ook een systeem worden gemonteerd dat het signaal wegfiltert of keyless toegang mag ook in zijn geheel worden uitgeschakeld. Motoren van vóór 2021 vallen niet onder deze aangescherpte eisen, als is het voor de eigenaren goed om zich te beseffen dat het systeem diefstal wel erg makkelijk kan maken. Voor dieven is het signaal van de digitale sleutel makkelijk te versterken, wat een logische modus operandi lijkt op plekken waar veel motorrijders komen. De dieven kunnen er dan mee naar een andere locatie rijden, waar de gestolen motorfiets dan niet meer te starten is, maar dan is het al te laat. Vanuit deze tussenlocaties kunnen de gestolen motoren immers makkelijk gedemonteerd, omgekat of naar het buitenland vervoerd worden. 

Echter, zullen motorbezitters hierdoor straks niet onverzekerd rondrijden, stelt het Verbond van Verzekeraars in een reactie. Motoren met huidige certificaten (van voor 1-1-2021), die gekoppeld zijn aan het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging, blijven geldig en verhuizen ook gewoon mee als het voertuig van eigenaar wisselt. Motoren met die certificaten blijven gewoon verzekerd, maar moeten bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, mogelijk een aanvullende maatregel treffen, aldus het Verbond: 

“Mocht een nieuw opgeleverde motorfiets een beveiligingssysteem hebben dat niet aan de nieuwe eisen voldoet van het CCV-keurmerk, dan kan de bezitter in overleg met de verzekeraar bepalen wat er moet gebeuren. Dat kan onder meer betekenen dat je achteraf een systeem moet inbouwen dat wel voldoet aan de beveiligingseisen. Het achterliggende doel van de aangescherpte eisen die vanaf 1 januari 2021 gelden, is om fabrikanten aan te sporen om voertuigen, die nieuw van de band rollen, te voorzien van het juiste beveiligingssysteem om diefstal via ‘keyless entry’ tegen te gaan. Die handschoen hebben autofabrikanten opgepakt en veel systemen beschikken nu over de juiste vereisten. Verzekeraars kunnen via het CCV checken wat de aangescherpte eisen zijn.”

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws