Motorsport vakantietip: Dainese ARchivio DAR Museum Vicenze (Italië)

Afgelopen vrijdag heeft Dainese oprichter Lino Dainese, samen met Valentino Rossi en Giacomo Agostini, het Dainese ARchivio, afgekort tot DAR, geopend voor het publiek. De collectie van het museum in de Italiaanse stad Vicenze bestaat logischerwijs vooral uit een enorme collectie klassieke motorkleding van de groten uit de motorsport, met een overweldigende rij aan legendarische namen. Bijna alle belangrijke coureurs reden vroeger of nu met een motorpak van Dainese, nadat het Italiaanse bedrijf in 1972 werdt opgericht. Momenteel focust het motorkledingmerk zich vooral op de D-Air airbagtechniek, die nu al verplicht is in alle MotoGP-klassen, ook dit wordt in de expositie ruim belicht. Naast de Dainese collectie is er ook een overzicht van AGV motorhelmen, al beperkt dat zich vooral tot de vele verschillende versies van Valentino Rossi. 

De serie “grote namen”, maar nog meer het “bos” met motorpakken, zijn overweldigende delen van het Archivio. In de gallerie met grote namen zijn de pakken voorzien van bijbehorende foto’s en uitleg, maar in het ‘bos” hangen dubbele rijen met tientallen motorpakken (klik voor video), aanraakbaar en vanaf alle kanten te bekijken. Natuurlijk zijn de meeste pakken van Valentino Rossi, van die met “Valentinik via RossiFumi naar The Doctor. Daarnaast zijn er nieuwe en beschadigde motorpakken van Agostini, Max Biaggi, Jorge Lorenzo, vader en zoon Bradl, Eddy Lawson, Kenny Roberts, Carl “Foggy” Fogarty, Barry Sheene, Dieter Braun, Luca Cadalora, Freddie Spencer, Nicky Hayden, Tony Mang, Marco Simoncelli, Franco Uncini, Kevin Schwantz, Loris Capirossi, John Kocinski, Marco Luchinelli en de meeste VR46 Academy rijders. 

Het Dainese Archivio is voor de echte motorsportfans; klein maar fijn en vooral een aanrader als je toch al in de buurt bent voor een combinatie met bezoek aan andere motorsportlocaties. Een dergelijke “bedevaart” zou dan vermoedelijk ook langs het Ducati museum in Bologna gaan, beide musea zijn vergelijkbaar in afmeting. Overigens bevinden zich in het DAR-pand ook een zeer complete Dainese Store en een Outlet store, waar flinke kortingen op oudere collecties worden gegeven. Aan de overzijde is het hoofdkantoor en enorme distributiecentrum van Dainese, maar dit is niet toegankelijk voor het publiek.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief