Skip to main content

TomTom stopt verkoop navigatiesystemen in Amerika en Canada

In Amerika en Canada stopt TomTom met de verkoop van navigatiesystemen. Op dit moment is het zo dat webshops en winkels de voorraden nog verkopen, maar dat daarna dus de voorraden niet aangevuld zullen worden. Dit geldt eveneens voor de verkoop van TomTom’s specifieke motorfietsnavigatiesystemen. Een onderwerp dat de motorwereld bezig houdt en ook besproken is in de 44ste chromeburner motorpodcast.

TomTom Amerika en Canada

In een verklaring laat TomTom weten dat het inderdaad zo is dat vorig jaar besloten is de verkoop van navigatiesystemen in Amerika te stoppen. Ondanks de verkoop van ‘miljoenen systemen’ in de afgelopen decennia. In diezelfde verklaring laat TomTom echter weten dat de Noord-Amerikaanse markt geen groot onderdeel meer vormt van de bedrijfsvoering. Verdere uitleg blijft hierin wat achterwege, maar het mag geen geheim zijn dat TomTom met name in de afgelopen jaren flinke concurrentie heeft gekregen van mobiele apps als Google Maps, Apple Maps en bijvoorbeeld Waze. Waardoor de verkoop van navigatiesystemen flink onder druk komt te staan. Overigens blijft TomTom Amerika gebruikers wel gewoon voorzien van service en updates, tijdens de levensduur van de apparaten. Of in ieder geval tot de volgende GPS weeknumber rollover.

Motornavigatie

Uiteraard heeft dit effect voor de motorrijder. Met name degene die nog niet voorzien is in een TomTom Rider navigatiesysteem. TomTom Amerika verwijst klanten dan naar de TomTom Go Ride app. Deze app is beschikbaar voor Android en Apple en biedt ongeveer dezelfde functionaliteiten als de TomTom Rider. Zo is het mogelijk om bochtige routes te selecteren, eigen routes te maken en GPX-bestanden te importeren. Eigen routes maken kan tot maximaal 150 waypoints, wat dan misschien weer niet voldoende is voor langere tochten. Daarnaast zijn de meeste telefoons niet geschikt om te monteren op een motor. Dan gaat het niet enkel om waterdichtheid en bediening met handschoenen aan. Groter probleem is dat trillingen tijdens het rijden kunnen zorgen voor kapotte camerasensors, waardoor beeldstabilisatie niet meer werkt, of andere componenten die kapot gaan.

TomTom Europa

In een reactie aan Nieuwsmotor laat TomTom weten dat het de Europese (en dus Nederlandse) markt voorlopig nog wel zal blijven bedienen. In Europa blijft de vraag naar navigatiesystemen voor auto’s, vrachtwagens en motoren volgens TomTom namelijk nog steeds hoog. Vorig jaar heeft het merk nog vijf nieuwe navigatiesystemen op de markt gebracht en, geeft TomTom aan, ook in de toekomst zullen nieuwe systemen op de markt blijven komen.

Nieuwe doelgroep

Dit neemt echter niet weg dat TomTom ondertussen een ander verdienmodel heeft. De grootste omzet komt al lang niet meer uit de verkoop van navigatiesystemen zelf. In de afgelopen jaren is TomTom steeds meer de samenwerking gaan zoeken met andere bedrijven die gebruik maken van route-informatie en kaarten. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan Microsoft, maar ook bedrijven als Uber die dus kaarten en andere oplossingen bij TomTom afnemen. Daarnaast is er de samenwerking met Stellantis (Fiat, Peugeot, Citroën, Opel etc), die voor de navigatiesystemen in hun auto’s dus gebruik maken van TomTom.

Fotocredits: Testmotor.nl Test TomTom Rider 550 Motornavigatiesysteem

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws