Skip to main content

Effect ‘GPS Weeknumber Rollover’ op navigatiesysteem nog niet duidelijk

Op 6 april aanstaande zal de zogeheten ‘GPS Week Number Rollover’ plaatsvinden. Mogelijk heeft dit effect op de navigatie sytemen die gebruikt worden. De rollover ontstaat doordat de satellieten die in de ruimte om de aarde heen draaien een interne teller hebben. Deze teller loopt tot 1024 weken, dit komt neer op 19.7 jaar. Wanneer dit punt bereikt is, springt de teller weer terug op nul. Op basis van deze telling die iedere week oploopt bepaald de satelliet jaar, datum, dag en tijd. De vorige rollover was op 21 augustus 1999. Het effect wat kan ontstaan is dat de satteliet denkt het weer die datum is na 6 april, op het moment dat de teller weer op nul springt.
Een navigatie systeem maakt gebruik van deze satellieten om bepaalde informatie te verzamelen en te delen met de gebruiker. Het kan na 6 april voorkomen dat de informatie die gegeven wordt aan de gebruiker niet meer klopt. Het precieze effect is echter nog niet bekend.

Via de website van TomTom valt te lezen dat er een miscommunicatie kan ontstaan tussen de satelliet en het TomTom navigatie systeem. TomTom geeft hierbij aan dat het wijselijk is je systeem te controleren. Dit kan via de website. Hier kun je controleren of de TomTom een update nodig heeft, of dat dit niet meer mogelijk is. Het is niet bekend welke systemen nog te updaten zijn en welke niet, hier kom je enkel achter door het serie nummer in te voeren op de website. Bij het invoeren van het serienummer van een TomTom Rider Second Edition bijvoorbeeld geeft TomTom aan dat ze nog onderzoeken of een update mogelijk is. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden een nieuw apparaat aan te schaffen met een korting oplopend tot 30%. Hierbij kom je echter op een pagina met enkel auto navigatie systemen.

Garmin geeft op de site iets meer informatie op de effecten van de rollover op het systeem dat gebruikt wordt. Hierbij geven zij heel duidelijk aan dat de locatie bepaling niet beïnvloed zal worden door de rollover. Het kan echter wel effect hebben op de weergegeven tijd en datum. Ook andere zaken die hier op vertrouwen zoals de dag- en nachtmodus kunnen niet meer correct werken. Bij Garmin is er geen mogelijkheid tot het invoeren van een serienummer. Op de site valt te lezen dat ze nog uitvoerig aan het testen zijn, maar dat het grootste deel van de producten die zij verkopen geen last hebben van de rollover. Hoe er om gegaan wordt eventuele systemen die hier wel hinder van zullen ondervinden wordt niet benoemd.

Heb je een TomTom en wil je controleren of het systeem dat je gebruikt nog goed bruikbaar is na 6 april, via onderstaande link kun je het serie nummer invullen:

https://www.tomtom.com/nl_nl/updates/

Update 20-03-2019:

In een bericht laat TomTom aan ons weten dat de eventuele problemen die kunnen ontstaan door de ‘weeknumber rollover’ met een update te verhelpen zijn. Voor een zeer klein aantal apparaten zal dit niet het geval zijn. Dan gaat het over apparaten die al minstens acht jaar of ouder zijn. Hierbij geeft TomTom echter, evenals Garmin, aan dat navigeren gewoon mogelijk blijft, maar dat enkel tijdsafhankelijke opties zoals tijd van arriveren niet meer zullen werken. Voor klanten die een systeem hebben ouder dan acht jaar en door de ‘weeknumber rollover’ niet meer correct werken, biedt TomTom een speciale kortingsactie aan.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws