Skip to main content

Staaloorlog USA vs. EU: toch geen hogere invoerrechten Harley-Davidson

Doordat de USA en de Europese Unie op het laatste moment tot een overeenkomst zijn gekomen over de invoer van staal en aluminium naar de USA, zal de extreme verhoging op de invoerrechten voor Amerikaanse motoren, die gepland stonden om per 1 december met 56% te stijgen, alsnog niet doorgaan. Nadat Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten werd, kon de invoering van de extra invoerrechten al worden uitgesteld tot 1 december van dit jaar, maar zonder overeenkomst zouden ze dan alsnog in werking treden. Door het handelsakkoord van gisteren is dit nu volledig van de baan. 

Het is nog niet duidelijk of de eerdere verhoging van invoerrechten van 25% op motoren boven de 800cc en onderdelen daarvoor, later ook nog terug kan worden gedraaid. 

Jochen Zeitz, voorzitter, president en CEO van Harley-Davidson:

“Het nieuws van vandaag is een grote overwinning voor Harley-Davidson en onze klanten, medewerkers en dealers in Europa. Onze dank gaat uit naar president Biden, secretaris Raimundo en de Amerikaanse regering voor hun inspanningen in deze onderhandelingen. We zijn verheugd dat dit een een einde maakt aan een conflict dat niet door ons zelf is veroorzaakt en waarin Harley-Davidson geen rol speelde. Dit is een belangrijke koerscorrectie in de handelsbetrekkingen tussen de VS en de EU, die ons in staat zal stellen om de positie van Harley-Davidson te versterken als het populairste motormerk ter wereld.”

Vooral Harley-Davidson zou hierdoor keihard getroffen worden, omdat de EU eerder de “Thailand-route” niet accepteerde, zodat deze omweg voor Harley werd afgesloten en de verhoging van invoerrechten dus onafwendbaar leek. Overigens had het andere Amerikaanse motormerk, Indian Motorcycle, amper last van de invoerrechten; zij assembleert haar modellen voor de Europese (FTR, Scout) markt al langer in Polen, wat dan weer wel door de EU als acceptabel werd geacht. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws