Skip to main content

Rijkswaterstaat gaat in de komende tijd op zoek naar minimaal 25 nieuwe, compleet opgebouwde motoren voor haar weginspecteurs. De Europese aanbestedingsprocedure begint met een marktconsultatie, waarmee Het Inkoop Uitvoeringscentrum Bedrijfsvoering (IUC BV) van de overheidsdienst zich kan informeren over de eisen waaraan de motorfietsen niet alleen moeten, maar ook kunnen voldoen.

Heeft BMW Motorrad nog concurrentie bij overheidsdiensten?

Momenteel rijdt Rijkswaterstaat met BMW R1250RT’s, waarbij het er vooraf al op lijkt dat die ook in de toekomst de nieuwe keuze zullen worden; er is immers geen alternatief meer voor een dergelijk tourmodel dat veel gewicht aan materiaal kan meenemen. Bij de eerste introductie van weginspecteurs op de motorfiets in 2007 werd er nog voor de Suzuki V-Strom gekozen, maar het blijkt voor alle overheidsdiensten lastig om vele tientallen kilo’s aan extra materiaal en accu’s (voor de apparatuur) mee te nemen, als het zwaartepunt van de motor niet heel laag ligt. Echter, de aanbesteding zelf is pas net aangekondigd, dus mogelijk komen andere motormerken nog met een slimme oplossing.

Takenpakket motorrijders Rijkswaterstaat

De motorfietsen moeten volgens de huidige informatie van de tender ingezet worden voor de volgende Verkeers-en Incidentmanagement werkzaamheden:

  1. Surveillance, hierbij wordt wisselend gereden met lagere en hogere snelheden op voornamelijk autosnelwegen en provinciale wegen.
  2. Aanrijden naar (moeilijk te bereiken) incidentlocaties, dit door met de motorfiets:
    a. over de vluchtstrook langs de file te rijden
    b. tussen de file door te rijden.
    In voorkomende gevallen moet hiervoor ook gereden kunnen worden over licht begaanbaar en onverhard terrein (bijv: bermen en halfverhardingen) met obstakels (bijv: stoepranden).
  3. Het beveiligen van verkeersonveilige situaties waarbij de motorfiets in de zogenaamde “fend-off positie” (conform Richtlijn Eerste Veiligheidsmaatregelen bij Incidenten) wordt geplaatst als buffervoertuig.

De motorfietsen worden 365 dagen per jaar tussen 6.00 uur en 22.00 uur ingezet, dit met uitzondering van omstandigheden waarbij het onveilig is om met een motor te rijden (gladheid). Uitgangspunt is dat de motoren dubbel bezet worden, dus in verschillende wisseldiensten op één dag. De te verwachten levensduur/ looptijd per motorfiets bedraagt vier jaar of zoveel eerder wanneer een totaal kilometrage wordt bereikt van 140.000 km, de tender voorziet ook in vervanging hiervoor.

Inzet weginspecteurs in auto niet mogelijk

De weginspecteurs in auto’s worden volgens Rijkswaterstaat geconfronteerd met situaties waarin zij incidentlocaties niet snel genoeg kunnen bereiken, dit doordat vluchtstroken steeds vaker worden gebruikt als spits-of plusstroken, maar ook omdat vluchtstroken ter hoogte van kunstwerken (bruggen/ tunnels) veelal ontbreken en de uitvoering van wegwerkzaamheden leidt tot smallere rijstroken, waarbij veelal geen vluchtstroken aanwezig zijn. Verder is er natuurlijk de toenemende verkeersdrukte op het Nederlandse wegennet, in het bijzonder tijdens de spitsperiodes.

Rijkswaterstaat BMW R1250RT

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws