Skip to main content

In 2025 stopt subsidie op elektrische motorfietsen

Tot en met vandaag is het mogelijk om ‘zakelijk’ een elektrische motor aan te schaffen met Milieu-investeringsaftrek (MIA), een subsidie die kan oplopen tot 27%. Vanaf 1 januari 2025 vervalt de regeling waarmee een aantal elektrische motoren hiervoor in aanmerking kwamen. Daar komt bij dat tegelijkertijd voor bijna alle elektrische voertuigen de BPM-vrijstelling vervalt. Dit betekent dat motoren die minder kosten dan 2133 euro nu 9,6% BPM gaan betalen. Kopers van duurdere motorfietsen zullen de 19,4% BPM moeten betalen die ‘gewone’ motorrijders altijd al betalen bij aanschaf van een nieuwe motor, een bedrag dat nog wel wordt verminderd met 210 euro.

Nog geen 2 procent procent van de markt

Overigens liep het mèt subsidie ook geen storm voor elektrische motoren, zo blijkt uit de marktcijfers van RDC. In 2024 werden er tot en met november minder dan 350 elektrische motorfietsen van een Nederlands kenteken voorzien, op een totaal van 18.873 nieuw verkochte motoren. Deze week is dat wel iets anders, want in de laatste dagen van 2024 worden er nog zoveel mogelijk elektrische motoren op kenteken gezet; een elektrisch motormerk als Zero heeft al meer dan 60 ‘open’ registraties ingevoerd, BMW 30, Eysink 29, Segway 17, Niu 11, Silence 8, Horwin 7, KTM 7 en Energica 4.

Elektrische motoren verkoopcijfers 2024 (t/m november, bron RDC)

BMW111
Energica33
Harley-Davidson/LiveWire2
Kawasaki ZE-113
Niu2
RGNT1
Segway67
Super Soco5
Zero Motorcycles94

Opmerking: deze tabel is niet compleet omdat de kleinste merken onder “overige merken” bij elkaar zijn gevoegd en dus moeilijk terug te vinden zijn.

Electric Motorcycles-eigenaar Marchel Bulthuis, de bekendste ondernemer van Nederland wat betreft elektrisch motorrijden, is dan ook zwaar teleurgesteld: “ik hoop dat de politiek dit nog wil heroverwegen, want dit is de doodsteek voor elektrische motorrijden en alle milieuvoordelen die dat biedt. Op deze manier wordt een Energica Experia dubbel zo duur als een Yamaha Tracer, dan wordt het wel heel moeilijk of zelfs onmogelijk. Ik hoop echt dat de politiek nog eens goed nadenkt hierover. Dat hebben ze ook gedaan bij elektrische bestelauto’s, die nul procent BPM krijgen, dus waarom ook niet voor motoren? “

MIA, hoe werkt(e) het?

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is een fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder dus elektrische motorfietsen. Via de MIA mag een ondernemer een deel van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Deze zijn gegroepeerd onder diverse codes. Elektrische motoren vallen in 2024 nog onder code E3114; Elektrisch aangedreven L7e-C voertuig of motorfiets. Voor dit potje mag 27% van het investeringsbedrag worden afgetrokken van de winst. Over dit bedrag hoeft dus geen winstbelasting te worden betaald.

Milieulijst

De MIA maakt gebruik van de Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA. Ieder jaar verschijnt een nieuwe Milieulijst. In de “Positieve Lijst” staat precies welke voertuigen in aanmerking komen voor deze subsidie. Op de lijst van 2024 stonden in groep E3114 onder andere de BMW CE02 en CE04, Energica Experia en Ego, de Harley Davidson LiveWire en de Zero. In de nieuwe lijst voor 2025 ontbreken nu dus alle elektrische motoren.

Vervallen codes

Per 1 januari 2025 komen er veel nieuwe codes bij, maar vallen er ook veel af. Naast bijvoorbeeld elektrisch aangedreven bestelauto’s (code E3101) vervalt dus ook code E3114; die voor elektrische motoren. De reden die het Ministerie hiervoor opgeeft is “een te geringe meerprijs waardoor stimulering niet langer mogelijk is.”

Tot maart 2025 nog aanvragen

Als de investeringsdatum (dus: aankoopdatum) in 2024 ligt, is binnen drie maanden nog MIA volgens de Milieulijst van 2024 aan te vragen.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws