Skip to main content

Europees Parlement wil toch APK voor motoren in heel Europa

Op 25 februari 2021 heeft de Commissie Transport en Toerisme van het Europees Parlement ( TRAN ) de Europese Commissie verzocht om motorfietsen op te nemen in de algemene verplichting tot periodieke technische keuring, als onderdeel van een groter plan om verkeersveiligheid in de Europese Unie te vergroten. “Het Europees Parlement wil verplichte periodieke technische keuringen voor alle motorfietsen en bromfietsen in elke lidstaat. Geen uitzonderingen”, zo meldt de FEMA. Een woordvoerder van de Europese Commissie zelf zegt tegenover Nieuwsmotor echter dat het gaat om een “suggestie” of “idee”, dat in overweging kan worden genomen. 

Toch is de APK voor motorfietsen in Nederland niet op héél korte termijn te verwachten, al is het onderwerp na een aantal jaren rust nu opeens wel weer terug op de agenda. Met deze resolutie verzoekt het Europees Parlement namelijk de Europese Commissie om een ​​wetgevingsvoorstel in te dienen, wat dan nog wel de hele politieke cyclus van de Europese politiek moet doorlopen. De Europese wetsbasis voor verplichte technische inspecties ligt nu nog in Richtlijn 2014/45 / EU die in 2018 in werking trad, maar zoals de naam al aangeeft is dit een richtlijn, geen volledige verplichting. Door het kiezen voor andere regels uit de Richtlijn, kon Nederland aan de APK voor motorfietsen ontkomen. Feit is dat er een nieuwe richtlijn gaat komen, vraag is nog wel hoe strict die zal zijn en hoe de recente discussies over (bijvoorbeeld) motorgeluid een rol gaan spelen bij de houding van de Nederlandse politiek in Europa. 

 Volgens veel organisaties van motorrijders komen de keuringen er puur om omzet te genereren voor de motorbranche, terwijl volgens de meeste brancheorganisaties het louter om de veiligheid van de motorrijders gaat. In Nederland zijn organisaties als RAI (motorfabrikanten) en BOVAG (motordealers) daarom traditioneel voorstander van periodieke veiligheidskeuringen, maar verzetten organisaties als KNMV en MAG zich juist tegen de APK voor motorrijders. Voorafgaand aan deze richtlijn zijn de aanbieders van technische keuringen, de industrie en de verkeersveiligheidsorganisaties volgens de FEMA (Federation of European Motorcycling Associations) een sterke lobby begonnen om ook motorfietsen op te nemen in de nieuwe richtlijn. Het is daarbij niet ondenkbaar dat sommige organisaties zich minder hard zullen verzetten, bijvoorbeeld omdat ze dezelfde Europese politiek willen bewegen om (hun) periodieke cursussen voor verkeersveilig motorrijden juist wel weer verplicht te stellen. 

De overige voorstellen uit het “Roadworthiness Package” gaan over zaken als de Europese uitwisseling van kilometerstanden en andere technische gegevens (zoals keuringen), bij voorkeur in één Europees systeem. Daarnaast wordt gevraagd om meer technische controles van voertuigen langs de weg uit voeren. Ook wordt opgeroepen E-call verder door te voeren en regels rondom nieuwe vervoermiddelen (hoverboards, e-steps). 

De ontwerpresolutie over de verkeersveiligheidsaspecten van het technische controlepakket werd binnen de commissie met 48 stemmen vóór en 1 tegen aangenomen. Ala volgende stap moet er nu in het plenaire Europese Parlement over worden gestemd, mogelijk al tijdens de zitting van 2 maart a.s., maar eind maart ligt meer voor de hand. Daarna is het aan de Europese Commissie welke route gevolgd gaat worden om tot een nieuwe richtlijn te komen, die dan ook weer aan het Europees Parlement en de Europese Raad voorgelegd gaat worden. 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws