Skip to main content

Contant motor kopen verboden vanaf 3000 euro

Het lijkt onafwendbaar dat het vanaf 31 maart 2025 niet meer toegestaan is om aankopen boven € 3000 cash te doen, zo blijkt uit een schrijven van demissionaire ministers Van Weyenberg en Yesilgöz aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat een aankoop als een motorfiets, die nog zeer regelmatig cash betaald wordt, niet meer op die manier mag worden aangeschaft.

Al in 2019 werd er een plan om witwassen tegen te gaan naar de Tweede Kamer gestuurd, met daarin opgenomen het verbod op grote contante aankopen. Dat plan werd vandaag weer actueel, nadat Van Weyenberg en Yesilgöz aan de kamer meldden dat het verbod is opgenomen in de voorwaarden die de EU stelt aan de financiële coronasteun aan Nederland. Het uitvoeren van het verbod op grote contante geldbedragen wordt daarin genoemd, wat betekent dat het niet uitvoeren ervan ervoor kan zorgen dat Nederland tot 600 miljoen euro gekocht wordt, aldus de ministers.

Nog 20% motorverkopen contant

Een grote motordealer meldt aan Nieuwsmotor dat contant geld nu nog steeds gebruikt wordt bij zo’n 20 procent van alle motoraankopen. Cash is volgens de dealer vooral populair bij motorrijders met een migratieachtergrond, maar ook bij oudere mensen, die graag fysiek geld sparen voor een nieuwe motor. De motordealer geeft aan dat in Duitsland andere regels gelden, waardoor volgens hem een aantal motorkopers nu al daarheen uitwijkt om een nieuwe motor contant te kunnen afrekenen. Op dit moment mag u alle aankopen nog contant betalen, maar bij contante aankopen boven de € 10.000 moet de verkoper wel een cliëntenonderzoek doen “om witwassen en financieren van terrorisme te voorkomen”.

Tip: Autoblog

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws