Skip to main content

TVS India koopt failliet Norton Motorcycles

Na het faillissement van Norton Motorcycles wordt de Britse motorfabrikant nu voor 16 miljoen pond cash overgenomen door TVS uit India. Dat bedrijf is in Europa vooral bekend als partner van BMW Motorrad voor de 310 cc modellen, die bij TVS worden gebouwd. Norton ging failliet nadat verhalen over wanbeleid sterker werden. Na het faillissement kwamen er verhalen naar buiten over mogelijke frauduleuze handelingen, aanbetaalde motoren die niet geleverd werden en motoren die voor reparatie terugkwamen naar de fabriek, maar waarvan onderdelen werden gebruikt op nieuw uit te leveren motorfietsen. 

Curator en verkoper BDO laat het volgende weten: De koper heeft ermee ingestemd nauw met klanten samen te werken om het succes en de superioriteit van Norton weer op te bouwen. Werknemers van Norton zullen worden overgedragen aan de koper. Deze acquisitie zal ook sterke synergie tussen beide merken mogelijk maken en Nortons groei stimuleren door gebruik te maken van het wereldwijde bereik en de supply chain-mogelijkheden van TVS Motor Company.

Uit de artikelen van Superbike UK bleek dat de schulden van Norton meer dan 31 miljoen euro waren. Nu is het wederom de Britse site die laat weten dat de werknemers een nieuwe werkgever hebben: Project 303 Bidco Limited. Dit Britse bedrijf is een dochteronderneming van TVS, speciaal opgericht voor de overname van Norton. Curator BDO laat weten dat TVS in ieder geval nog 6 maanden gebruik kan maken van de fabriek in Donington Hall. Er is nog niks bekendgemaakt over de gang van zaken voor de schuldeisers. Nogal wat klanten hebben wel betaald, maar geen (complete) motorfiets. Daarnaast is er nog het leeggehaalde pensioenfonds voor de werknemers. 

Sudarshan Venu, Joint Managing Director, TVS Motor Company, over de aankoop: “Dit is een gedenkwaardige tijd voor ons bij TVS Motor Company. Norton is een iconisch Brits merk dat bekend is in de hele wereld, wat ons een enorme kans om wereldwijd op te schalen. Deze transactie is in lijn met onze inspanningen om tegemoet te komen aan de ambities van veeleisende motorklanten. We zullen onze volledige steun aan Norton geven om haar volledige glorie in het internationale motorlandschap te herwinnen. ” 

TVS is niet het eerste Indiase bedrijf dat een bekend Europees merk overneemt. Natuurlijk is er al zeer lange tijd de Indiase versie van Royal Enfield, maar ook is de Indiase fabrikant Mahindra al even eigenaar van Peugeot, BSA en Jawa. Verder is Bajaj voor 49% eigenaar van KTM. Overigens is het wel zo dat tot enige tijd terug de explosief groeiende markt in India voor onbeperkte aankoopbudgetten zorgde, maar al voor de coronacrisis viel die markt hard terug. Ondanks dat heeft TVS dus blijkbaar nog voldoende geld voor de aankoop van het klassieke merk Norton.

Update 20 april: Tegen Car and Bike India zei Sudarshan Venu, Joint Managing Director van TVS Motor Company, dat Norton-motorfietsen ook in de toekomst in de UK zullen worden geproduceerd. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws