Staatssecretaris: bij import toch geen BTW over BPM

Nadat BOVAG eerder waarschuwde voor de mogelijkheid dat er door een technische aanpassing aan de BPM-procedure voortaan BTW over BPM dreigde, heeft de staatssecretaris van Financiën nu in antwoord op kamervragen gemeld dat dat niet de bedoeling is en ook niet zal worden gevraagd. In het Belastingplan staat een aanpassing van de BPM-regels die inhoudt dat het moment waarop de hoogte van de BPM bepaald wordt én het moment waarop de bpm betaald moet worden, ergens in 2021 of 2022 gaan samenvallen met het moment van eerste registratie, ook wel deel 1a genoemd. 

Ongewenst
Uit een analyse van het Belastingplan door fiscalisten bleek dat de regels in de BTW- en de aangepaste BPM-wetgeving tezamen ervoor zouden kunnen zorgen dat straks ook BTW zou moeten worden betaald over de afgedragen BPM. Nu is het bij nieuwe voertuigen nog zo dat de BPM-afdracht formeel plaatsvindt bij de tenaamstelling voor de klant, en dat je als het ware namens de klant BPM afdraagt (doorlopende post), waardoor er geen BTW over die BPM betaald hoeft te worden. In de nieuwe situatie lijkt er geen sprake meer te zijn van een doorlopende post en zou je dus in die logica ook BTW over de BPM moeten gaan betalen. Belasting over belasting dus. 

BOVAG stelde vast dat dat een ongewenst en waarschijnlijk ook onbedoeld effect zou zijn en vroeg het ministerie van Financiën de verzekering dat er geen BTW over BPM zou hoeven worden afgedragen. Nu is die verzekering gekomen en staat dat ook zwart op wit. Staatssecretaris Vijlbrief: “[…] ben ik met de branche in gesprek om te bezien of er nog verduidelijkingen in het wetsvoorstel kunnen worden gemaakt zodat alle eventuele onduidelijkheid op dit punt wordt weggenomen.” 

Bron: BOVAG


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief