Skip to main content

Overnamestrijd motordistributie gaat door: Duell neemt Tecno Globe over

De Duell Bike-Center Group heeft de Franse B2B-leverancier van hightech producten voor tweewielers Tecno Globe SARL overgenomen. Met de toetreding tot de Franse markt zet het Finse bedrijf zijn sterke expansiekoers naar Centraal- en Zuid-Europa, die in 2019 begon, voort. Tecno Globe, opgericht in 1995, heeft een sterke reputatie bij klanten en leveranciers en belevert een netwerk van meer dan 4.000 dealers in Frankrijk. In juli nam Duell de Nederlandse distributeur IGM Trading BV en het bijbehorende Duitse Grand Canyon GmbH over. 

Tecno Globe 

Tecno Globe’s belangrijkste werkterrein is hightech elektronische producten zoals alarmsystemen en GPSondersteunde navigatie- en volgsystemen voor motorfietsen en fietsen. Tecno Globe biedt meer dan 25 topmerken aan, waaronder blue chip merken zoals Cardo, Tomtom, Garmin en Bryton. Daarnaast positioneert Tecno Globe ook succesvol haar eigen ontwikkelde merken, zoals CTR, Racedream en Ubikha. Ook is Tecno Globe de Franse marktleider voor mobiele telefoonaccessoires met merken als TIGRA, RAM Mounts en het nieuwe Franse veelbelovende merk Shapeheart. Tot slot betreedt Tecno Globe ook de markt met elektronische airbagsystemen van het topmerk Allshot. De inspanningen van Tecno Globe worden dan ook weerspiegeld in de uitstekende zakelijke ontwikkeling; in de afgelopen 5 jaar heeft het bedrijf zijn omzet met 108 procent verhoogd. In 2020 behaalde Tecno Globe een omzet van 21,4 miljoen euro. Tecno Globe blijft zelfstandig onder haar eigen naam opereren, maar wel onder de paraplu van de Duell Bike-Center Group.

Tecno Globe oprichter en voormalig eigenaar, Fabrice Chrétien, zal betrokken zijn als adviseur voor de toekomstige bedrijfsstrategie. Ook Tecno Globe CEO Dennis Becker zal de dagelijkse gang van zaken en de verdere ontwikkeling in de toekomst blijven leiden. Een van Becker’s volgende belangrijke doelen is de soepele overgang van Tecno Globe in de Europese Duell Bike-Center Group. Alle 39 medewerkers worden overgenomen.

Na een realistische analyse van de marktkansen groeit Duell in de betreffende landen op eigen kracht, via startups of de overname van succesvolle bedrijven. Jarkko Ämmälä, CEO van de Duell Bike-Center Group, licht de plannen achter de overname van het Franse Tecno Globe toe: “Frankrijk is één van de belangrijkste markten van Europa en met Tecno Globe hebben we een bekende distributeur binnengehaald die in de afgelopen 25 jaar een sterke naam heeft opgebouwd door een sterke strategische visie en hard werken. Deze bedrijfsfilosofie past perfect bij ons bedrijf, zodat Tecno Globe ook in de toekomst onafhankelijk en zonder veranderingen aan de Franse handel zal blijven leveren. Ik ben ervan overtuigd dat beide bedrijven zullen profiteren van de zeer sterke synergie en het voordeel van gebundelde krachten op de korte en langere termijn. Veel producten, inclusief de gehele fietscategorie, zijn voor Duell ook buiten Frankrijk interessant. We zullen ook nagaan welke producten uit het Duell assortiment geschikt zijn voor distributie in Frankrijk en zullen we onze eigen huismerken exclusief aan gaan bieden. Ik ben meer dan blij om onze nieuwe collega’s met een ruime ervaring en kennis van de Franse motor- en fietsenmarkt te verwelkomen “

Fabrice Chrétien, oprichter en voormalig eigenaar van Tecno Globe kijkt uit naar de toekomst onder de paraplu van de Duell Bike-Center Group: “Als je een bedrijf zoals wij in 25 jaar succesvol hebt opgebouwd, dan steek je veel hart en ziel in het bedrijf en dat geef je niet gemakkelijk uit handen. Maar de chemie met Duell was vanaf het begin goed en we runnen ons bedrijf met dezelfde spirit. Met Duell krijgt Tecno Globe een sterke nieuwe eigenaar die ons in staat stelt ons bestaande businessmodel succesvol voort te zetten, maar ook perspectief biedt om stap voor stap uit te breiden en extra categorieën toe te voegen.”

Dennis Becker, CEO van Tecno Globe, staat ook voor de voortzetting van het succesvolle bedrijfsmodel en blijft verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de verdere ontwikkeling in Frankrijk. Hij kijkt uit naar een soepele integratie van de Franse B2B-leverancier in de Finse gedreven ondernemingsgroep: “We zullen ons ook in de toekomst blijven richten op ons succesvolle bedrijfsmodel. Ik kijk er vooral naar uit om de Franse bedrijfscultuur te laten samensmelten met de Scandinavische manier van zakendoen. Omdat ik me in beide werelden thuis voel, ken ik de speciale mentaliteiten en weet ik hoe ik de specifieke sterke punten kan bundelen.” Dennis Becker werkte het laatst voor het Zweedse traditionele bedrijf MORAKNIV als Global Sales and Marketing Director.

Duell biedt haar handelspartners een uitgebreid portfolio met alle noodzakelijke productgroepen die nodig zijn voor het onderhoud en de uitbreiding van motorfietsen. Daarnaast biedt Duell motorkleding, helmen en een volledig assortiment beschermende uitrusting aan. De lijst van bekende merken die Duell in haar portefeuille heeft is lang. Het hoogtepunt in het productportfolio zijn de traditionele Zweedse merken voor motorkleding, Halvarssons en Lindstrands. In de komende jaren zullen Tecno Globe en Duell analyseren welke productgroepen zich ook in Frankrijk met succes kunnen vestigen. Gezonde en langdurige groei belangrijker dan snel succes

In juli nam Duell de Nederlandse distributeur IGM Trading BV en het bijbehorende Duitse Grand Canyon GmbH over. Ondanks de snelle expansiestappen dit jaar wil Duell trouw blijven aan haar bijna 40-jarige bedrijfsfilosofie, zoals Ämmälää uitlegt: “Met alle passie voor powersport die iedereen bij Duell heeft, zijn we ook berekenende zakenmensen. Het zal niet gemakkelijk zijn om te concurreren op de toch al sterk bezette markten in Midden- en Zuid-Europa. Daarom zetten we in op gezonde groei op lange termijn in plaats van snel, maar mogelijk slechts op korte termijn succes. ” Een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie van Duell is het opbouwen van lokale logistieke centra die korte verbindingen en snelle levertijden moeten garanderen. Naast het oprichten van eigen regionale dochterondernemingen is ook het overnemen van bestaande handelsbedrijven onderdeel van het Duell businessmodel.

Duell’s hoofdaandeelhouder, de Finse financiële investeerder Sponsor Capital, levert de komende jaren de nodige financiële slagkracht voor het mammoetproject in Centraal- en Zuid-Europa. Duell Bike-Center Oy is een importbedrijf gevestigd in Mustasaari, Finland en opgericht in 1983, wiens geïmporteerde en vervaardigde producten worden verkocht via een uitgebreid distributienetwerk in Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Nederland, België, Duitsland, het VK, Ierland, Spanje, Tsjechië, Roemenië en Rusland. Het assortiment geïmporteerde producten van Duell omvat alle motor-, sneeuwscooter- en watersportuitrusting, accessoires en reserveonderdelen. Het omvat ook uitrusting, accessoires en reserveonderdelen voor ATV’s, bromfietsen en scooters. De moderne logistieke centra van Duell bevinden zich in Mustasaari in Finland, Tranås in Zweden, Hengelo in Nederland en Montpellier in Frankrijk. De Groep stelt momenteel internationaal meer dan 150 mensen tewerk.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws